Macron szerint bár a Brexit-kampány hazugságokra épült, de történelmi vészjelzés egész Európa számára

külföld
2020 január 31., 20:16

Néhány órával az Egyesült Királyság hivatalos kilépése előtt Emmanuel Macron arról beszélt a tévében, hogy bár a Brexit-kampány hazugságokon alapult, de az Európai Uniónak tanulnia kell a britek döntéséből. A francia elnök szerint az Egyesült Királyság távozása az Európai Unióból péntek éjfélkor sokk és történelmi vészjelzés egész Európa számára. 

Emmanuel Macron
photo_camera Emmanuel Macron Fotó: LUDOVIC MARIN/AFP

Macron szerinte a Brexit azért vált lehetségessé, „mert túl gyakran tettük Európát a saját nehézségeink bűnbakjává, mert nem változtattuk meg eléggé Európánkat”. majd hozzátette, hogy „soha annyira nem volt még Európára szükségünk, mint most, szemben Kínával vagy az Egyesült Államokkal, az érdekeink megvédése érdekében”.

Úgy látja, hogy Európát ugyanakkor „szuverénebbé, demokratikusabbá, az állampolgárokhoz közelebb állóvá, azaz a mindennapjaikban egyszerűbbé kell tennünk annak érdekében, hogy világosabb európai projekt működjön”.

Macron beszélt arról is, hogy a Brexitet megelőző kampány - 

amely „hazugságokból, túlzásokból, leegyszerűsítésekből állt, olyan pénzek ígérgetéséről szólt, amelyek soha nem fognak megérkezni - bebizonyította, hogy minden pillanatban emlékeznünk kell arra, mire vezet a hazugság a demokráciáinkban”.

A francia elnök kiemelte, hogy 2020 az átmenet éve lesz, egészen december 31-ig. Hozzátette, hogy „holnap a gyakorlatban semmi nem változik az Egyesült Királysághoz fűződő viszonyunkban”, és jelezte, hogy „a brit állampolgárok továbbra is otthon érezhetik magukat Franciaországban, ma és holnap is”.

Eltávolítják a brit zászlót az Európai Parlament brüsszeli épülete elől
photo_camera Eltávolítják a brit zászlót az Európai Parlament brüsszeli épülete elől Fotó: ARIS OIKONOMOU/AFP

A francia elnök azt is megemlítette, hogy a jövőbeni kapcsolatok tárgyalásai során az Európai Unióban maradó 27 tagállamnak egységesnek kell maradnia. Ennek érdekében fogadta pénteken Michel Barniert, az Európai Bizottságnak az Európai Unióból történő brit kiválás ügyében felelős főtárgyalóját.

Emmanuel Macron azt szeretné, ha az új partneri viszony erős lenne, de ugyanakkor igényes. Jelezte, hogy eltökélt abban, hogy a halászok, a gazdák, a vállalkozók, a kutatók, a munkások, a diákok érdekei megmaradjanak. „De ez nem ugyanolyan lesz, mint az a viszony, amelyet évtizedek óta ismerünk. Egyszerre nem lehet kint is meg bent is lenni. A brit nép úgy döntött, hogy elhagyja az Európai Uniót. Nem lesznek többé ugyanazok a kötelességei, de a jogai sem ugyanazok lesznek”.

Ahogy arról korábban írtunk:  A kilépési alku szerint 2021 január 1-ig egy úgynevezett átmeneti időszak jön, amelyben a britek befizetik a még rájuk eső tagdíjat és betartanak minden EU-s szabályt. Így például továbbra is szabadon lehet utazni és munkát vállalni EU-s polgároknak az Egyesült Királyságban, vámmentes marad a kereskedelem, és a londoni kormány nem köthet még szabadkereskedelmi megállapodást más országokkal. (Politico/MTI)