A Volkswagen és a BMW piaci tőkeértéke együtt sem éri el a Tesláét

A Tesla autógyár piaci tőkeértéke a részvény árfolyamának hétfői 20 százalékos emelkedésével már meghaladja a Volkswagen és a BMW együttes piaci tőkeértékét.

A Tesla részvénye hétfőn 20 százalékkal nőtt, a cég piaci tőkeértéke elérte a 140 milliárd dollárt, ami meghaladja a Volkswagen AG és a BMW AG együttesen 137 milliárd dolláros piaci tőkeértékét. A Ford és a GM együttes piaci tőkeértéke pedig 83 milliárd dollár. Ehhez képest a Tesla tavaly 367 ezer autót gyártott, a Volkswagen viszont 11 milliót.

A Tesla részvény erősödése elsősorban annak köszönhető, hogy a legutóbbi negyedévben nyereségessé vált a Panasonic céggel akkumulátorok gyártására létrehozott közös vállalat.

A Samsung Securities szakértője szerint ugyanis a tőzsdei befektetők körében már erősödik a meggyőződés, hogy a Tesla - terveinek megfelelően - képes lesz nagy tömegben elektromos autókat előállítani, valamint általában is nyereségessé válhat az elektromos autók gyártása, az akkumulátorokkal és az alkatrész beszállítókkal együtt.

A Tesla részvény árfolyamának az emelkedéséhez a befektetési tanácsadó cégek által megemelt célárfolyam is hozzájárult. Az Argus Research hétfőn 556 dollárról 808 dollárra emelte a Tesla részvény célárfolyamát. A papír hétfőn 780 dolláron zárt.

Az év eleje óta a Tesla vezérigazgatója és 20 százalékos tulajdonrésszel egyik főrészvényese, Elon Musk vagyona 13,5 milliárd dollárral gyarapodott. A világ leggazdagabb embereinek a rangsorában ezzel a 35. helyről a 22.-re lépett előre.

A Tesla részvénye 2018 végétől 2019 közepéig árfolyamának kb. a felét adta le, mivel a sorozatosan elvétett termelési célok láttán a tőzsdén tömegesen árfolyamcsökkenésre játszottak a befektetők. De az októberben publikált és meglepően jó negyedéves adatok láttán elindult a részvények tömeges visszavásárlása, nehogy később még magasabb árfolyamon kelljen a pozíciókat fedezni. Október végén a részvény árfolyama 255 dollár volt. A Tesla részvényének árfolyamcsökkenésére játszó pozíciók összértéke ekkor 14 milliárd dollárt tett ki.

A Tesla múlt héten publikált negyedéves jelentése is felülmúlta az elemzői várakozásokat, az árfolyam akkor 6 százalékkal 580 dollárra emelkedett. A Tesla negyedéves bevétele 2 százalékkal, 7,384 milliárd dollárra emelkedett az egy évvel korábbi 7,226 milliárd dollárról. Szakértők kisebb, 7,02 milliárd dolláros negyedéves bevétellel számoltak. Az egy részvényre jutó nyereség egyszeri tételek nélkül 2,00 dollárról 2,14 dollárra emelkedett. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér