Budapest Airport: Eddig 900 utast szűrtek meg a koronavírus-járvány miatt

Egészségügy
2020 február 5., 18:05

A Liszt Ferenc-repülőtéren eddig 900 olyan utas szűrését végezték el a koronavírus-járvány miatt, aki közvetlen járattal érkezett Kínából a magyar fővárosba – közölte a Budapest Airport kommunikációs vezetője szerdán a légikikötőben tartott sajtóbejáráson.

Valentinyi Katalin abból az alkalomból nyilatkozott újságíróknak, hogy bemutatták azt az eljárást, amivel a Kínából érkező utasokat szűrik, szükség esetén elkülönítik, és elvégzik a fertőtlenítéseket.

AZ MTI kérdésére elmondta: a Kínából közvetlenül érkező járatok mindig a 39-es kapuhoz állnak be, majd miután az utasok átjöttek az utashídon, hőkamerával és hőmérővel megmérik a hőmérsékletüket. Ha egy utasnál 38 fokos, vagy annál magasabb testhőmérsékletet mérnek, elkülönítik, felveszik az adatait, kikérdezik, és újabb vizsgálatokat végeznek.

Ha beigazolódik a fertőzés gyanúja az utast egy izolált helyiségbe kísérik, onnan pedig a mentők kórházba viszik. Ha fennáll a fertőzés gyanúja, a Repülőtéri Kényszerhelyzeti Központ munkatársai fertőtlenítik a repülőgépet, és minden helyiséget, ahol az utas megfordult.

Eddig egy utasnál mértek 38 foknál magasabb hőmérsékletet, de ő sem bizonyult fertőzöttnek.

Kínából vasárnapig még négy közvetlen járat érkezik Budapestre, hétfőtől pedig már csak az Air China Peking-Budapest járata közlekedik hétfőn, szerdán és pénteken.

photo_camera Karanténba kényszerült páciens röntgenfelvételeit ellenőrzi védőruhás egészségügyi dolgozó egy vuhani szállodában 2020. február 5-én. Fotó: YFC/MTI/MTVA

A Budapest Airport közölte: a Hainan Airlines a Csungking-Budapest járatot február 7. és március 27. között felfüggeszti. A Shanghai Airlines közlése szerint a Csengtu-Budapest járatot függesztették fel február 4-től és március 28-ig, a Hszian-Budapest járatot pedig február 6. és március 26. között. A Shanghai Airlines azt is tudatta, hogy a Sanghaj-Budapest közvetlen járatot február 10. és március 31 között szünetelteti a légitársaság.

Müller Cecília országos tisztifőorvos a sajtóbejáráson az MTI-nek azt mondta, a Nemzeti Népegészségügyi Központ a járvány kitörésének kezdetétől szorosan együttműködik a repülőtérrel, és biztosítják a szűrés elvégzéséhez szükséges szakembereket. Arról, hogy melyik utasnál válik szükségessé az elkülönítés, egy orvos, egy egészségügyi szolgálat egyik munkatársa és a kormányhivatal járványügyi felügyelője együtt dönt az Egészségügyi Világszervezet definíciói alapján. Az elkülönített utast a Szent László-kórházba viszik, majd a Nemzeti Népegészségügyi Központ virológiai laborjában állapítják meg, hogy koronavírussal fertőzött-e.

Pozitív eredményt még nem mutattak ki – mondta a tisztifőorvos. Ez hatósági eljárás, vagyis a fertőzésgyanús utas köteles alávetni magát a procedúrának, ezt a közérdek indokolja – mondta.

A Budapest Airport a repülőtéren kivetítőkön és több ezer, magyar, angol, orosz, kínai és koreai nyelvű szórólap segítségével tájékoztatja az utasokat arról, hogy mi a teendő, ha koronavírussal fertőzött régióból érkeznek, lázasnak érzik magukat vagy légzési nehézségekkel küzdenek. (MTI)