Alig egynapos újszülött is elkapta a koronavírust

külföld
2020 február 06., 06:07

Harminc órával a születése után diagnosztizálták egy csecsemőnél az új típusú koronavírust (2019-nCoV) Kínában, írja a Guardian. Szerdán 73 újabb áldozatot jelentettek Kínából, így a Johns Hopkins Egyetem adatbázisa csütörtök reggel már 565 halottat mutatott világszerte, közülük 549-en Hupej tartományban haltak meg. 

Jó hír viszont, hogy mérséklődik a fertőzöttek számához viszonyított halálozási arány. Vuhanban, a járvány gócpontjában ez jelenleg 4,09 százalékon áll, Hipejben pedig 2,79 százalékon, miközben a szárazföldi Kína többi részén nem haladja meg a 2 százalékot. A fertőzöttek száma 28 ezer felett van világszerte, de míg Hupejben a betegek 16,68 százalékának állapota súlyos, az ország többi részén ez az arány csak 9,9 százalék. 

Csütörtökre tíz újabb fertőzöttet találtak, így húsz embernek már biztosan pozitív a tesztje azon a Japán mellett karanténba helyezett tengerjárón, amelyen három magyar is jelen van. A kormány szerdai tájékoztatása szerint ők nincsenek a fertőzöttek közt.

photo_camera A Diamond Princess néhány utasa  Fotó: KAZUHIRO NOGI/AFP

A Diamond Princess 3700 utasa két hétig nem hagyhatja el a hajót. Köztük van Gay Courter író is, aki azt mondta a Reutersnek, reméli, hogy az Egyesült Államok segíteni fog a 428 amerikai utasok, mert szerinte jobb lenne a betegeknek, ha kórházi ápolást kapnának. 

Egy másik World Dream nevű hajót Hongkongnál helyeztek karanténba több, mint 3600 utassal a fedélzetén. Szerda estig a személyzet 33 tagja mutatta a felsőlégúti-fertőzés tüneteit, és hárman voltak lázasak, őket kórházba szállították. 32 esetben negatív lett a teszt, de egy eredményre még várnak. (MTI, Reuters, CNN, Guardian)