Összezavarta a kínai médiát az elhallgattatott orvos halálhíre

külföld
2020 február 06., 18:45

Helyi idő szerint csütörtök 21:30-kor állapították meg Li Venliang halálát, aki a Vuhani Központi Kórház szemészeként arról vált ismertté, hogy már decemberben megpróbálta figyelmeztetni a kollégáit, hogy újfajta vírus szabadulhat el, de rendőrök rászóltak, hogy ne terjesszen rémhíreket. A hírt először az állami híroldalak is lehozták Kínában, de nem sokkal később úgy módosították a beszámolókat, hogy az orvos még él és kezelik. 

Az állami Global Times, ami szintén beszámolt Li Venliang haláláról, törölte az erről szóló posztját a Twitteren, majd annyit közölt, hogy az orvos még kritikus állapotban van. A nevük elhallgatását kérő orvosok és újságírók a helyszínről a BBC-nek azt mondták, hogy a kormány emberei léptek közbe, miután látták, milyen reakciókat vált ki a hír az interneten. Ők utasították a lapokat, hogy írják át a hírt. 

BBC cikke szerint egy héttel a rendőrségi látogatás után Li zöld hályoggal kezelt egy nőt, akiről nem tudta, hogy már megfertőzte a koronavírus. Az orvos néhány nappal később, január 10-én köhögni kezdett, majd lázas lett és kórházba került. Kínában hivatalosan csak január 20-án hirdették ki a vészhelyzetet.  

Venliang története  mutatta meg a legjobban, hogy a kínai kormány milyen későn reagált a fertőzésre, amiben ma már több mint 560-an meghaltak és 28 ezer embert fertőzött meg Kínában. (BBC)