A magyar uniós biztos jogállami és a médiaszabadságra vonatkozó reformokra sürgeti Montenegrót

Fel kell gyorsítani az uniós csatlakozás előfeltételéül szabott reformok lebonyolítását, különös tekintettel a jogállamiság és a médiaszabadság területén - hangsúlyozta Várhelyi Olivér, az Európai Bizottság bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős biztosa pénteken Montenegró fővárosában, Podgoricában.

A Vijesti.me montenegrói hírportál beszámolója szerint az uniós biztos Dusko Markovic kormányfővel közös sajtótájékoztató tartott, amelyen leszögezte: Montenegró csak akkor lehet sikeres, ha mindenki ezért dolgozik, így az ellenzéknek is mindent meg kell tennie az ország sikere érdekében. Arra kérte az ellenzéki pártokat, hogy az idén esedékes parlamenti választásokon vegyenek részt, és ezzel járuljanak hozzá a demokratikus folyamathoz.

Várhelyi Olivér Montenegróban is ismertette a csatlakozási folyamat reformjára vonatkozó javaslat Brüsszelben és Belgrádban már bemutatott elemeit. Belgrád után Podgoricában is reményének adott hangot, hogy az új összetételű Európai Bizottság mandátumának 2024. végi lejárta előtt legalább egy nyugat-balkáni ország az EU teljes jogú tagjává válhat.

Ehhez kapcsolódóan a montenegrói miniszterelnök kiemelte: országára nem vonatkozik ez a reform, Montenegró ugyanis már mind a 35 csatlakozási fejezetet megnyitotta, ám mindenképpen érdekesek és felhasználhatóak lehetnek a benne foglaltak a még nem lezárt tárgyalási folyamat során. Hozzátette: Montenegró számára nincs alternatívája az európai integrációnak, az ország stratégiai célja a teljes jogú uniós tagság elnyerése.

Dusko Markovic szerint az összes montenegrói párt és az egész ország közös érdeke az uniós integráció, és a tárgyalások végső szakaszában kulcsfontosságú a politikai érettség és az együttműködés.

A montenegrói ellenzék egy része a 2016-os választások óta bojkottálja a parlament munkáját, mert nem ismeri el az akkori választások eredményét, gyanúsnak tartja azok körülményeit. A választás napján puccskísérletet követtek el az országban, aminek híre az ellenzék egy, főként oroszbarát része szerint megváltoztatta a választási körülményeket, és hozzájárult az EU-barát pártok sikeréhez.

A parlamenti választásokba vetett bizalom visszaszerzése érdekében tavaly kezdeményezték a választási törvény módosítását, a jogszabályt azonban mindmáig nem változtatták meg, mert a tárgyalások a kormánypártok és az ellenzék között teljes kudarcba fulladtak. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér