A szerb hatóságok minden tiltakozót elszállítottak a magyar határról

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Péntekre virradó éjjel kettő körül a szerb hatóságok buszokkal elszállították a magyar-szerb határ mellől azt a pár száz bevándorlót, akik csütörtök délután kezdtek demonstrálni a határ megnyitásáért Tompán - írja az Index. A tüntetők főleg Afganisztánból és Szíriából érkeztek, az Indexnek sokan azt mondták, jó ideje Szerbiában vannak.

Fotó: Molnár Edvárd/MTI/MTVA

A tüntetők Szabadkáról és környékéről együtt vonultak a határhoz, hangsúlyozták is a résztvevők, hogy ez egy békés menet, a demonstrálók között több gyerek is volt. A menetet az ideiglenesen lezárt határ túloldalán magyar rendőrök várták.

Estére megérkezett a szerb védelmi miniszter is, aki elmondta,

valakik azt azt terjesztették a bevándorlók között, hogy meg fogják nyitni a szerb-magyar határt,

ezért is érkeztek sokan Tompára Szerbia minden részéből. A tüntetők ezután elhatározták, hogy az éjszakát a szabad ég alatt töltik a határ szerb oldalán, és sokáig nem látszott, hogy a szerb hatóságok akarnak-e kezdeni valamit ezzel a helyzettel, de végül hajnalban megjelent 15-20 busz, jónéhány kisbusznyi rendőr, akik kizavarták az újságírókat a határátkelőről, majd buszokkal elszállították a tüntetőket.

Fotó: Molnár Edvárd/MTI/MTVA

Szerbiában jelenleg kb. 6 ezer illegális bevándorló lehet, többségük Horvátország felé próbál kijutni az országból, de sokan inkább a szerb-magyar határkerítést veszik célba, leginkább annak a szerb-magyar-román hármashatárnál lévő végét.

A tüntetésére a magyar közmédia több órás műsort húzott fel, elmondták, hogy a menetben lévő gyerekeket „csak kihasználják, ők a színjáték részei”, hogy a demonstrálók között sok a drogos, hogy a bevándorlást NGO-k szervezik, hogy megtámadták a magyar határt, és hogy nyomást akarnak gyakorolni a magyar kormányra. A tüntetők csoportját pedig következetesen migránskaravánnak nevezték.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó