Egy KDNP-s képviselő szerint nem fake news egy eseményt egy máshol és máskor készült fotóval illusztrálni

Több 444 videó?
Szeretném

Egy hírfotó akkor “fake news”, ha hamisítvány. Ha megtörtént eseményt mutat be, akkor az sem számolt, ha nem ott és akkor készült, amilyen eseményt illusztrálnak vele. Ezt a meglepő érvelést a KDNP parlamenti képviselője, Nacsa Lőrinc vezette elő szombaton az RTL Klub mikrofonja előtt. 

Nacsát párttársa, Németh Szilárd pénteki Facebook-posztjának ügyében kérdezték meg. 

Németh az fb oldalán emlékezett meg arról, hogy a szerb védelmi miniszter szégyenletesnek nevezte, hogy  a magyar határ megnyitásáról készült hamisított felvételekkel és álhírekkel vezették félre annak a csoportnak a tagjait, akik csütörtök délután a kelebiai határátkelőhöz vonultak

A politikus a fake news veszélyeiről és a csütörtöki kelebiai menetkülttüntetésről szóló bejegyzését három hírfotóval illusztrálta. A 444 vette észre tegnap, hogy ezek közül kettő - amiken az látszik, hogy menekültek másznak át a kerítésen, illetve hogy fenyegetően mutogatnak a kamerába - nem most készült Kelebián, hanem az egyik 2019-ben Leszbosz szigetén, a másik pedig 2018-ban a bosnyák-horvát határon.

A dolog egyébként csak azért tűnt fel nekünk, mert még a kormánymédia is arról számolt be, hogy a csütörtöki demonstráció teljesen békés volt, a tüntetők virággal a kezükben érkeztek és szóba sem került, hogy bárki megostromolta vagy megmászta volna a kerítést.

Az RTL Híradójának Nacsa azt fejtegette, hogy 

Németh posztja azért “nem áll messze a valóságtól”, mert ha nem is Kelebiánál és nem is két napja, de menekültek korábban már másztak át a magyar határkerítésen.

Miután további kérdéseket kapott a témában, Nacsa azt kezdte magyarázni, hogy 

“A fake news fotó akkor lett volna igaz, ha ez a fotó nem lett volna igaz. Ez a kép egy valós kép, csak nem ott készült. (...) Nem akkor és nem ott készült.”

Nacsa szerint ezt a tényt “lehet, hogy fel kellett volna tüntetni” Németh bejegyzésében, de a KDNP képviselője szerint 

“A fake news kép azt jelenti, ha hamisítanak egy képet. Ez a kép valós kép. Megtörtént, onnan pár száz kilométerre."