Egy KDNP-s képviselő szerint nem fake news egy eseményt egy máshol és máskor készült fotóval illusztrálni

POLITIKA
2020 február 08., 18:44

Egy hírfotó akkor “fake news”, ha hamisítvány. Ha megtörtént eseményt mutat be, akkor az sem számolt, ha nem ott és akkor készült, amilyen eseményt illusztrálnak vele. Ezt a meglepő érvelést a KDNP parlamenti képviselője, Nacsa Lőrinc vezette elő szombaton az RTL Klub mikrofonja előtt. 

Nacsát párttársa, Németh Szilárd pénteki Facebook-posztjának ügyében kérdezték meg. 

Németh az fb oldalán emlékezett meg arról, hogy a szerb védelmi miniszter szégyenletesnek nevezte, hogy  a magyar határ megnyitásáról készült hamisított felvételekkel és álhírekkel vezették félre annak a csoportnak a tagjait, akik csütörtök délután a kelebiai határátkelőhöz vonultak

A politikus a fake news veszélyeiről és a csütörtöki kelebiai menetkülttüntetésről szóló bejegyzését három hírfotóval illusztrálta. A 444 vette észre tegnap, hogy ezek közül kettő - amiken az látszik, hogy menekültek másznak át a kerítésen, illetve hogy fenyegetően mutogatnak a kamerába - nem most készült Kelebián, hanem az egyik 2019-ben Leszbosz szigetén, a másik pedig 2018-ban a bosnyák-horvát határon.

A dolog egyébként csak azért tűnt fel nekünk, mert még a kormánymédia is arról számolt be, hogy a csütörtöki demonstráció teljesen békés volt, a tüntetők virággal a kezükben érkeztek és szóba sem került, hogy bárki megostromolta vagy megmászta volna a kerítést.

Az RTL Híradójának Nacsa azt fejtegette, hogy 

Németh posztja azért “nem áll messze a valóságtól”, mert ha nem is Kelebiánál és nem is két napja, de menekültek korábban már másztak át a magyar határkerítésen.

Miután további kérdéseket kapott a témában, Nacsa azt kezdte magyarázni, hogy 

“A fake news fotó akkor lett volna igaz, ha ez a fotó nem lett volna igaz. Ez a kép egy valós kép, csak nem ott készült. (...) Nem akkor és nem ott készült.”

Nacsa szerint ezt a tényt “lehet, hogy fel kellett volna tüntetni” Németh bejegyzésében, de a KDNP képviselője szerint 

“A fake news kép azt jelenti, ha hamisítanak egy képet. Ez a kép valós kép. Megtörtént, onnan pár száz kilométerre."

link Forrás