Ditróiak követelik, hogy a pékség vegye figyelembe a helyiek nyugalmát, önbecsülését, hagyományait és vallási szokásait

külföld
2020 február 11., 18:12

Bár hétfőn úgy tűnt, csillapodnak a kedélyek a székelyföldi Gyergyóditrón, ahol hetek óta áll a bál két Srí Lankából érkezett vendégmunkás miatt.

Csakhogy kedden nyílt levélben összegezték a távol-keleti vendégmunkásokat foglalkoztató helyi pékséggel szembeni sérelmeiket a ditróiak. A nyílt levelet Puskás Elemér polgármester küldte el az MTI-nek, és az nem derül ki belőle, kik fogalmazták meg. Aznap, amikor a levelet átadták, megérkezett a pékségbe a harmadik Srí Lanka-i vendégmunkás is.

A levélben ezekre szólítják fel a pékség tulajdonosát és ügyvezetőjét:

  • kérjenek nyilvánosan bocsánatot a község lakosságától a település jó hírének megsértése miatt, és a pékség volt munkavállalóitól az elkövetett törvénysértések miatt,
  • fizessék ki a túlórákat és a ki nem fizetett pihenőszabadságokat (nemrég a cég mostani alkalmazottai azt mondták az ellenőröknek, hogy napi 8 órát dolgoznak, csak kivételes esetekben kérik fel őket túlórázásra, és a cég kifizeti a túlórákat),
  • támogassák szakszervezet felállítását a vállalaton belül,
  • ne foglalkoztassanak idegen munkaerőt addig, amíg a munkanélküliség helyben meghaladja a 2 százalékot,
  • mutassák be a Srí Lanka-i munkavállalók szakképesítésének bizonyítékait és egészségügyi vizsgálati lapjukat,
  • elsősorban a község lakossága nyugalmát, önbecsülését, a helyi hagyományokat és vallási szokásokat vegyék figyelembe és tartsák tiszteletben.

A petíció megfogalmazásáról a február 1-én tartott falugyűlésen döntött a közösség, miután elutasította a pékség vezetőinek bocsánatkérését és a távol-keleti munkavállalókra vonatkozó kompromisszumos javaslatát.

Mahinda, a Srí Lanka-i vendégmunkás dolgozik a Ditrói pékségben a székelyföldi Ditróban 2020. február 3-án.
photo_camera Mahinda, a Srí Lanka-i vendégmunkás dolgozik a Ditrói pékségben a székelyföldi Ditróban 2020. február 3-án. Fotó: Veres Nándor/MTI/MTVA

A Mediafax hírügynökség közölte, hogy megérkezett a pékségre a harmadik Srí Lanka-i pék is, aki csütörtöktől áll munkába. A pékség ügyvezetője a Maszol.ro-nak azt mondta: nem sikerült helyi munkaerőt találni, ezért volt szükséges távol-keleti munkavállalót szerződtetni. Azt is megerősítette, hogy a Srí Lanka-i munkavállalók fogadása óta Ditróban és a szomszédos falvakban felére csökkentek az eladásaik, a régió központjában, Gyergyószentmiklóson viszont nem esett vissza a forgalmuk. (MTI)