Megbírságolták a két Srí Lanka-it foglalkoztató gyergyóditrói pékséget, a tulaj gyűlöletkeltésért feljelentette a segédlelkészt

külföld
2020 február 04., 17:33

A Hargita megyei munkaügyi felügyelőség 13 ezer lejes (910 ezer forintos) bírságot rótt ki arra a ditrói pékségre, ami a Srí Lanka-i vendégmunkások alkalmazása miatt került a figyelem középpontjába – írta az Agerpres hírügynökség.

A hatóság felügyelői azután tartottak átfogó ellenőrzést a cégnél, hogy a szombati falugyűlésen a pékség több volt alkalmazottja a cégnél uralkodó embertelen körülményekre, ki nem fizetett túlórákra panaszkodott. Dorin Male, a munkaügyi felügyelőség vezetője azt mondta: egy 3000 lejes bírságot a heti pihenőidőre vonatkozó törvényi előírások megsértése miatt róttak ki, a 10 ezer lejest pedig amiatt, hogy a cégnél helyben készített, nem engedélyeztetett gépeket is használtak, amik nem feleltek meg a biztonsági előírásoknak.

A cég jelenlegi alkalmazottai azt nyilatkozták az ellenőröknek, hogy napi 8 órát dolgoznak, csak kivételes esetekben kérik fel őket túlórázásra, és a cég kifizeti a túlórákat – írja az MTI.

A Mediafax hírügynökség arról is beszámolt, hogy a pékség tulajdonosai hétfőn 17 személy ellen tettek rendőrségi feljelentést fenyegetés, gyűlöletkeltés, és rendbontásra való uszítás miatt. A feljelentett személyek között van a község római katolikus segédlelkésze, Bíró Károly is.

A rendőrség szóvivője közölte: az ügyet összekapcsolják azzal, amit hivatalból indítottak el hasonló tárgyban.

Jakubinyi György nyugalmazott érsek szerint a gyergyóditrói segédlelkész olyan konfliktus középpontjába keveredett, ami meghaladja kompetenciáit és ami nem egyezik az egyház álláspontjával.

Mahinda (b) és Plumal Srí Lanka-i vendégmunkások dolgoznak a Ditrói pékségben a székelyföldi Ditróban 2020. február 3-án.
photo_camera Mahinda (b) és Plumal Srí Lanka-i vendégmunkások dolgoznak a Ditrói pékségben a székelyföldi Ditróban 2020. február 3-án. Fotó: Veres Nándor/MTI/MTVA

Az 5500 lakosú, 98 százalékban magyarok által lakott gyergyószéki Ditróban január közepén állt munkába két Sri Lanka-i pékmester, akiket a pékséget működtető helyi vállalkozó munkaközvetítő cég segítségével szerződtetett, miután megelégelte, hogy nem talál helyben megfelelő munkaerőt. A pékeket „migránsoknak”, „bevándorlóknak” tekintette a lakosság egy része, és ellenségesen viszonyult hozzájuk. A cég közölte„Ők továbbra is nálunk fognak dolgozni, és nem vagyunk hajlandóak semmilyen körülmények között elbocsájtani őket. Nem engedünk a gyűlőletnek.”

Az Index szombati riportja szerint a falugyűlésre kb. 400 ember ment el az 5000 lakosból, és a felszólalások többsége arról szólt, hogy a pékségnek meg kellene becsülnie a helyi munkaerőt, olyan feltételeket kellene teremtenie, hogy ne akarjanak külföldre vándorolni. A helyiek szerint a cég olyan rosszul bánt az alkalmazottakkal, hogy nem véletlenül nem akarnak náluk dolgozni.

A gyűlésen a legtöbben azt mondták, nem rasszizmusról van szó, ennek ellentmond, hogy a Facebookon „Migránsmentes Ditrót akarunk” névvel alakítottak csoportot. Puskás Elemér polgármester azt mondta: szemléletváltásra lenne szükség településen, de ez még több generációnyi munkába telik. Szerinte a botrány annak is köszönhető, hogy „a magyar közmédiából a migránsellenesség jön át, az emberek átérezték a félelmet”.