Idén bezár az ABB ózdi gyára, ez kb. 1000 munkahelyet érint

gazdaság
2020 február 11., 12:34

A piaci kereslet csökkenése miatt az ABB bezárja az ózdi gyárát, ami 2018-ban került a cég tulajdonába, a GE Industrial Solutions felvásárlásának részeként – közölte a cég.

Az ózdi gyár főleg elektromos kismegszakítókat, áram-védőkapcsolókat és túláramvédelmi megszakítókat gyárt. A bezárás kb. 1000 munkahelyet érint.

Azt írták, az ózdi gyár termelési volumene folyamatosan csökken, és hamarosan elér egy olyan szintet, ahol már nem lehet gazdaságosan folytatni a gyártást. A megmaradó néhány gyártósort az ABB más, régióbeli üzemeibe telepíti át, ahol megfelelő termelési kapacitás áll rendelkezésre.

A tájékoztatás szerint az ózdi üzem működése 2020 végén végleg leáll. A döntés nem befolyásolja az ABB egyéb magyarországi befektetéseit.

Az ABB ózdi gyártelepe. A tervek szerint a gyár az év végéig bezár, ezzel 1200 munkahely veszik oda.
photo_camera Fotó: Google Street View

Az ABB a gyárbezárással érintett dolgozóknak támogatást kíván nyújtani, ami meghaladja a Munka törvénykönyve által előírt szolgáltatásokat, és remélhetőleg enyhíteni fogja a döntés társadalmi hatásait. A cég közölte, hogy szorosan együttműködik majd a munkaügyi hivatallal, hogy segítse a dolgozók elhelyezkedését az ABB valamelyik másik magyarországi telephelyén vagy a térség más vállalatainál, illetve hogy támogassa a szakmai átképzéseket, vagy akár a saját vállalkozások indítását.

Az ABB több mint 100 országban működik, és 144 000 embert alkalmaz. Vezető üzletágai az energetika, ipari automatizálás, hajtások, valamint robotika és gyártásautomatizálás. Az ABB Mérnöki, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. honlapja szerint Magyarországon Budapesten rendelkezik központi irodával, Győrben robotika szervizirodával, Fóton raktárhelységgel és szervizműhellyel, Gyálon logisztikai központtal, valamint Kecskeméten és Ózdon gyárral.

A nyilvános cégadatok szerint az Industrial C&S Hungary Kft. néven működő ózdi üzem árbevétele 2018-ban 54,3 milliárd forint volt, adózás utáni vesztesége pedig 13 milliárd forint. (MTI)

Kiemelt videóink