Rasszista bűnöző mondta azt, amit Orbán az évértékelőjében idézett

Fotó: Kisbenedek Attila/AFP

Orbán Viktor az évértékelőjében többek között azt mondta:

„liberális, nincs is. A liberális nem más, mint diplomás kommunista.”

Balogh Gábor újságíró a Facebookra írta ki, hogy ez a mondat Hunter S. Thompson amerikai írótól származik. A Rumnapló című regényből készült filmben mondja ki a Mr. Zimburger nevű bűnöző, aki ráadásul nemcsak illiberális, de rasszista is lehet, mert a teljes idézet így szól:

„Nincs olyan, hogy liberális. A liberális az egy diplomás komcsi, aki néger gondolatokat gondol.” („There's no such thing as a liberal. A liberal is a commie with a college education thinking negro thoughts.”)

A Magyar Hang szerint a szöveg vélhetően Orbán egykori szövegírójától, a Corvinus Egyetem rektorától, Lánczi Andrástól származhat, aki 2 éve idézte azt egy blogbejegyzésében (a négerezés nélkül).

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó