Oroszországban mentelmi jogot adnának a volt elnököknek

Moszkvában az alkotmányozási munkacsoport a mentelmi jog bevezetését javasolta a volt orosz államfőknek. „Oroszország elnökének mandátumának lejárta után mentelmi joga legyen. Erre tettünk javaslatot” – közölte Pavel Krasennyikov, a testület társelnöke a sajtóval.

Krasennyikov korábban felvetette azt a lehetőséget, hogy a volt államfőket minősítsék örökös szenátorokká. Oroszországban a törvényhozás mindkét házának tagjait hivatali idejük alatt mentelmi jog illeti meg.

Az Állami Duma (az alsóház) első olvasatban még a múlt hónapban megszavazta a Vlagyimir Putyin által január 15-én előterjesztett, de azóta folyamatosan bővülő alkotmánymódosítási csomagot. Második olvasatban a parlamenti kamara március 10-én voksol majd a változtatásokról, a harmadik olvasatban való szavazás után pedig – aminek az időpontját még nem tűzték ki – a módosításokat tartalmazó törvénytervezetet a felsőháznak és a regionális parlamentek kétharmadának is el kell fogadnia.

Putyin indítványozta, hogy a csomagot egy összoroszországi szavazás is erősítse meg. Ennek a dátumáról sem született még hivatalos döntés, de több sajtóforrás szerint a részvételi arány maximalizálása érdekében az eseményt nem egy hétvégére, hanem április 22-re, szerdára fogják kitűzni. A médiában megjelent értesülések szerint ezt a dátumot munkaszüneti nappá fogják nyilvánítani.

Az alkotmányozási munkabizottság másik társelnöke, Andrej Klisasz szenátor Krasznojarszkban azt mondta: az alkotmánymódosítások össznépi szavazással való megerősítésének követelménye szintén be fog kerülni az alaptörvénybe. A voksolásnak ez a formája nem egyenértékű a népszavazással.

Klisasz azt is közölte, hogy az alkotmánymódosítási indítványok benyújtásának határideje március 2-án jár le.

A Putyin által előterjesztett, eredetileg az alaptörvény 22 cikkét érintő módosítási csomag az orosz alkotmány nemzetközivel szembeni prioritásának kinyilvánítása mellett konkrét állami szociális kötelezettségvállalási elemeket és a hatalmi ágak kölcsönös viszonyát megváltoztató kezdeményezéseket is tartalmaz. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér