Habony-közeli üzletasszony vásárolta be magát a Dikh Tv-be

A HVG írta meg, hogy az önkormányzati választások után egy hónappal már tény volt, de a cégnyilvántartásban csak most jelent meg, hogy Habony Árpád üzlettársának a felesége ötödrészben tulajdonosa lett a kábeltévék kínálatába alig egy éve bekerült csatornának, a magát Magyarország első roma tévéjeként definiáló Dikh Tv-nek.

A lap azt írja, a Youtube-on több mint 300 ezer követővel rendelkező Dikh Tv 2018 őszén kapott jogosultságot a televíziós műsorszórásra. 2016-ban itt írtunk a Dikh Tv-ről, ami két évvel később politikai üzenetet is közvetített: a hódmezővásárhelyi polgármester-választás előtt egy nappal videóban kérték a cigányokat, hogy ne adják el a szavazatukat.

A tévét az Első Roma Média Kft. üzemelteti, aminek akkor még fele-fele arányban volt tulajdonosa Balogh Vanessza, aki az ötletgazdával, Balogh Elekkel együtt a Kispesti Cigány Nemzetiségi Önkormányzat képviselője, illetve Radu Morar román üzletember, aki évtizedek óta fektet be a magyar médiapiacon. A HVG úgy tudja, ő közvetített Orbán körei felé az új tulajdonos bevonásában is.

A HVG azt írja, az új befektető Schatzné Kovács Marianna, Habony Árpád üzlettársának, Schatz Péternek a felesége. Schatz Péter volt az egyik tulajdonosa a Ripostnak a KESMA előtt, egyúttal ő volt Habony egyik előretolt intézője azokban a felvásárlásokban is, amikkel a Balkánon vettek médiumokat, amikkel az ottani Fidesz-barát politikusokat támogassanak.

A HVG-nek Balogh Elek azt mondta, a csatornának nincsenek politikai műsorai, és Morarral meg is állapodtak abban, hogy politikamentes tévét működtetnek. „Tény azonban, hogy mi is látjuk, honnan érkezett az új befektető” – mondta Balogh, aki úgy tudja, Schatzné romológus.

A nő a HVG-vel közölte: lehetőséget lát a roma kultúra sokszínűségének bemutatására, „ezzel is elősegítve a roma integrációt, mely iránt őszintén elkötelezett vagyok”. Azt is írta, „csak és kizárólag kulturális, ismeretterjesztő, szórakoztató tartalmakkal szándékozunk megtölteni az adásidőt”. Hogy mekkora a befektetése, nem tudni, de az Amszterdamról, Budapestről és Pekingről elnevezett Am-Bud-Pek Kft.-ben a 2018. végi állapot szerint csak 5 millió forintnyi vagyon volt. (HVG)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó