Trump állítólag kegyelmet ajánlott Assange-nak, ha azt mondja, az oroszoknak nem volt közük a Demokrata Párt emailjeinek kiszivárogtatásához

külföld
2020 február 19., 18:09

Egy londoni bíróságon elhangzott, hogy Donald Trump kegyelmet ajánlott Julian Assange-nek azzal a feltétellel, hogy a Wikileaks alapítója nyilvánosan azt mondja, hogy Oroszországnak nem volt köze a Demokrata Párt emailjeinek kiszivárogtatásához – írja a Guardian.

Julian Assange 2016. február 5-én Londonban, Ecuador nagykövetségén
photo_camera Julian Assange 2016. február 5-én Londonban, Ecuador nagykövetségén Fotó: Carl Court/Getty Images

A 48 éves Assange amerikai kiadatása ellen indított per előkészítő ülésén a férfit képviselő védőügyvéd, Edward Fitzgerald azt mondta, bizonyítékok vannak arra, hogy Dana Rohrabacher volt amerikai republikánus kongresszusi képviselő Assange-t meglátogatta Ecuador londoni nagykövetségén 2017 augusztusában. (Rohrabacher egyébként Putyin és Orbán nagy tisztelőjeként ismert.) Vanessa Baraitser körzeti bíró azt mondta, a bizonyítékok elfogadhatók.

Fitzgerald azt mondta, Assange ügyvéde, Jennifer Robinson be fogja mutatni, hogy Rohrabacher az amerikai elnök utasításai alapján elnöki kegyelmet vagy más kiutat ajánlott Assange-nak, ha azt mondja, Oroszországnak nem volt köze a Demokrata Párt leveleinek kiszivárogtatásához.

Ha a 18 bűncselekménnyel vádolt Assange-ot kiadják és elítélik, akár 175 év börtönt is kaphat a wikileakses tevékenységéért. (Guardian)