Trump állítólag kegyelmet ajánlott Assange-nak, ha azt mondja, az oroszoknak nem volt közük a Demokrata Párt emailjeinek kiszivárogtatásához

Egy londoni bíróságon elhangzott, hogy Donald Trump kegyelmet ajánlott Julian Assange-nek azzal a feltétellel, hogy a Wikileaks alapítója nyilvánosan azt mondja, hogy Oroszországnak nem volt köze a Demokrata Párt emailjeinek kiszivárogtatásához – írja a Guardian.

Julian Assange 2016. február 5-én Londonban, Ecuador nagykövetségénFotó: Carl Court/Getty Images

A 48 éves Assange amerikai kiadatása ellen indított per előkészítő ülésén a férfit képviselő védőügyvéd, Edward Fitzgerald azt mondta, bizonyítékok vannak arra, hogy Dana Rohrabacher volt amerikai republikánus kongresszusi képviselő Assange-t meglátogatta Ecuador londoni nagykövetségén 2017 augusztusában. (Rohrabacher egyébként Putyin és Orbán nagy tisztelőjeként ismert.) Vanessa Baraitser körzeti bíró azt mondta, a bizonyítékok elfogadhatók.

Fitzgerald azt mondta, Assange ügyvéde, Jennifer Robinson be fogja mutatni, hogy Rohrabacher az amerikai elnök utasításai alapján elnöki kegyelmet vagy más kiutat ajánlott Assange-nak, ha azt mondja, Oroszországnak nem volt köze a Demokrata Párt leveleinek kiszivárogtatásához.

Ha a 18 bűncselekménnyel vádolt Assange-ot kiadják és elítélik, akár 175 év börtönt is kaphat a wikileakses tevékenységéért. (Guardian)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó