Az egészségügyi tanácsnok szerint Karácsony nem blöffölt a CT-berendezések beszerzésével

Egészségügy
2020 február 20., 12:54

Tegnap megjelent nálunk egy véleménycikk Kunetz Zsombortól, aki arról írt, hogy Karácsony Gergely főpolgármester előkészítetlenül blöffölt, amikor azt ígérte, hogy minden kerületben lesz CT-berendezés. A cikkben Kunetz azt írja, hogy hiába kért Karácsony 50 milliárdot az egészségügy fejlesztésére, a főváros kezében nincsen semmiféle egészségügyi rendszer sem, a háziorvosi- és szakrendelők, azaz a járóbeteg-ellátás önkormányzati kézben van, míg a kórházi ellátás állami kézben. Az első 10 milliárd kifizetésénél felmerült, hogy akkor milyen jogcímen kapja meg a főváros a pénzt, amire végül az lett a sebtében összedobott megoldás, hogy a 10-ből 2 milliárd megy a CT-berendezések megvásárlására, a maradék 8 milliárd meg megy az önkormányzatokhoz. 

A cikkben megfogalmazott állításokra most Havasi Gábor egészségügyi tanácsnok reagált levélben:

„Senki nem blöffölt és nem blöffölhet sem a budapesti, sem senki más egészségével. A komoly probléma pedig abból lesz, hogy évtizedek óta megoldatlan a fővárosiak diagnosztikai eljárásokhoz való hozzáférése. Budapest új vezetésének a budapestiek egészsége a legfontosabb: az, hogy ne veszítsünk emberéleteket azért, mert túl későn diagnosztizálják őket, az, hogy minőségi járóbeteg-ellátásban részesüljenek.

A félreértések elkerülése végett jegyezzük meg, hogy már rég nem CT- és MR- készülékekről, hanem komplex egészségügyi fejlesztésekről beszélünk, amelynek része, hogy minden budapesti, éljen bármely kerületben, minél hamarabb férjen hozzá a szükséges és korszerű diagnosztikai vizsgálatokhoz. A jó diagnosztizáláshoz nélkülözhetetlen a minőségi képalkotó berendezések megléte, így a CT- és MR-készülékek elérhetősége.

Még idén felmérjük a budapesti alapellátás és járóbeteg-szakellátás állapotát, kapacitástérképet készítünk, amely alapján dönthetünk a következő négy évben a források felhasználásáról. Intenzív együttműködésbe, közös tervezésbe kezdünk a kerületekkel, amelynek több olyan intézkedés is része lesz, amelyeket Kunetz Zsombor tévedésektől sem mentes cikke is hiányol.

A főváros rendelkezésére álló kétmilliárd forintból az első évben ugyanis nem CT- és MR-készülékeket, hanem azt a kapacitást szeretnénk megvásárolni, amelyet a kormány kihasználatlanul hagy.

Jelenleg a kormány nem fizeti ki a már meglévő készülékek teljes kapacitását, és amikor a rendelkezésre álló finanszírozás elfogy - a teljesítményvolumen-korlát miatt -, a szolgáltató nem végez több vizsgálatot, „kikapcsolja” a gépet. Emiatt alakulnak ki a várólisták. A fővárosi önkormányzat a kerület önkormányzatok igényeit tudja támogatni, esetleg koordinációs szerepet vállalva összehangolni. Ez törekvésünk is.

A kerületek számára elnyert 8,4 milliárd forintot a kerületi önkormányzatok rendelőik korszerűsítésére, átalakítására, illetve modern infokommunikációs és orvostechnikai eszközökre fogják felhasználni, tehát itt sem csak CT-, vagy MR-készülék vásárlásról van szó. Valószínűleg lesz olyan eset, amikor a forrásokat amortizálódott eszközök pótlására használják, de ez is az egészségügy alul finanszírozottságának a bizonyítéka. Hiába van az eszközök amortizációja az állami finanszírozásba bele építve, 20-30-40 éves eszközökkel kénytelenek az orvosok dolgozni. 

A fővárosban élő polgároknak - ennek a támogatásnak hála - részben megadatik a méltó és minőségi egészségügyhöz való hozzájutás. Az első éves felhasználás valóban elsősegély jellegű, sok kerületnek gyors segítségre volt szüksége, hogy rendelőiket méltóvá tehessék a gyógyításhoz. A következő négy évet pedig közös budapesti koordinációval, a kerületekkel és szakmai szervezetekkel együtt fogjuk megtervezni.”