Schilling Árpád szerint Demeter Szilárd és a miniszterelnök is nácibeszél

irodalom
2020 február 20., 10:45

Schilling Árpád rendező és a Krétakör megalapítója egy Facebook-posztot tett közzé, amiben reagált arra, hogy Demeter Szilárd szerint ki számít igaz magyar írónak. Schilling szerint ez nácibeszéd.

Korábban a Pesti Hírlap készített interjút Demeter Szilárddal, aki a Petőfi Irodalmi Múzem főigazgatójaként arra vállalkozott, hogy gatyába rázza a magyar irodalmi életet. Szerinte az nevezhető magyar írónak, aki magyaroknak, nem pedig külföldieknek ír. 

„Vannak olyan íróink, akik rájöttek, hogy vannak olyan témák, amiket ha megírnak magyarul innen Közép-Európából, és lefordítják bizonyos nyelvterületekre, akkor azok már eladható termékek. Ezek az úgynevezett exportra termelő írók, de nem magyar írók. Csak magyarul írnak, mert nem tudnak más nyelven írni. De nem a magyar olvasókat akarják megszólítani. Ezzel nekem nincs bajom, de úgy gondolom, hogy ezekre az írókra közpénzt nem érdemes szánni.”

Demeter a Demokratának adott másik interjúban azt mondta, hogy „azt az írót viszont, aki LMBTQ-ideológiát hirdet, és látszik, hogy az „újbeszél” komisszárjaként próbál a nemzeti kultúra létére törni, én is joggal tolom ki mindenféle párbeszédből.”  Erre a remek nyelvújítási kísérletre ült fel most Schilling:

„Demeter Szilárd lehet, hogy nem tud róla, de nácibeszél. Ezzel nem volna nagy gond, hiszen ma sokan beszélnek újra(!) náci nyelven, legfőképpen a miniszterelnök. Magyarországon jó befektetés nácinak lenni, mert jár érte a közpénz! Demeter Szilárd tehát kedvére büntethet és jutalmazhat. ”

Schilling a posztjában arra is utalt, hogy még nem késő visszaadni a Demeter Szilárd által megalakított Térey-ösztöndíjakat sem, mert különben rájuk is rá fog égni ez a nácibeszéd.