Tarlós sem érti, Persányi miért hallgatott a hiányzó 20 milliárdról

Budapest
2020 február 21., 19:30

Továbbra is mindenki csak a fejét vakargatja, maikor arról van szó, mégis miből fejezik be a Liget Projekt részeként épülő Biodómot. Persényi Miklós pénteken majdnem pontosan két hónappal azután mondott le a Fővárosi Állat- és Növénykert vezetéséről, hogy decemberben kiderült: a kormány által eddig biztosított nettó 43,7 milliárd forinton felül még további mintegy 20 milliárdra lesz szükség az állatkert új területein épülő Pannon Park és benne a Biodóm befejezéséhez. Ezzel az eredetileg 12 milliárdosnak indult projekt költsége 63 milliárdra ugrana. A hiányzó összeget azonban sem a kormány, sem az új fővárosi vezetés nem akarta kipótolni. 

Persányi Miklós lemondása után a 24.hu megszólaltatta Tarlós Istvánt, aki maga sem érti a főigazgató eljárását, miért hallgatott a hiányzó milliárdokról. 

Persányi és Tarlós hintalovon
photo_camera Persányi Miklós és Tarlós István hintalovon

A volt főpolgármester furcsállja, hogy a lemondott igazgató azzal védekezik, hogy ő csak a szűkebb szakmájához ért, az építési projektek kezeléséhez nem. Persányi ugyanis annak idején kiharcolta magának, hogy az állatkert vezényelhesse le az építkezést, ők írták ki a közbeszerzést, és ők kezelték a pénzeket is.

A Fővárosi Közgyűlés legközelebb jövő szerdán ülésezik, ekkor dönthetnek a megbízott főigazgató személyéről, Persányi Miklós utódját nyílt pályázaton választják majd ki . A hvg.hu pénteken arról írt, hogy miután Mézes Rózsa, az Állatkert új gazdasági igazgatója átvilágította az intézmény gazdálkodását, a jelentés elvileg már Karácsony Gergely előtt van. A részletek egyelőre nem ismertek, de a lap szerint Persányi vagy csak megtippelte a várható pluszköltség nagyságát, vagy továbbra sem akarja elmondani, mi mennyibe kerül, és hol számolták el magukat a kezdeti kalkulációkhoz képest.