Már a ferihegyi reptéren is mérik az Észak-Olaszországból érkezők lázát

2020 február 23., vasárnap 18:14

A Budapest Airport felkészült az észak-olaszországi járatok szűrésére is – közölte a Zrt. vállalati kommunikációs és kormányzati kapcsolatok igazgatója.

Valentínyi Katalin azt írta: a hatósági döntésnek megfelelően a Budapest Airport elkezdte az észak-olaszországi tartományokból érkező utasok testhőmérséklet-mérését a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Az első két érintett járat a Ryanair 15:30-kor Trevisóból és 16:05-kor Bergamóból érkező járata volt, az utasok egyikénél sem mértek magasabb testhőmérsékletet.

Az Észak-Olaszországból érkező utasok szűrését is a kínai járatokhoz hasonló módon a Repülőtéri Rendőr Igazgatóság irányítása mellett a Budapest Airport szerződött egészségügyi szolgáltató partnere végzi.

Hogy a különböző ellenőrzési módszerek akár együttes alkalmazásával biztosíthatók legyenek a legpontosabb adatok és a legbiztonságosabb eredmények, a Budapest Airport az elmúlt héten beszerzett egy hőkamerát és még egyet napokon belül bérbe vesz, a reptér ezen felül 100 millió forintos nagyságrendű felszereléssel és eszközzel rendelkezik, amivel képes ellátni a rá vonatkozó előírásokat, és támogatni tudja a hatóságok munkáját – közölték. A repülőtér üzemeltetőnek jelentős készlet áll rendelkezésére a szükséges védőfelszerelésekből (védőruhák, kesztyűk, maszkok, cipővédők) és a fertőtlenítéshez szükséges anyagokból, eszközökből, továbbá biztosítani tudja a megfelelő elkülönítő helyiségeket is – írták.

A Budapest Airport folyamatos kapcsolatot tart fenn a Nemzeti Népegészségügyi Központtal (NNK) és Budapest Főváros Kormányhivatala Népegészségügyi Főosztályának repülőtéri népegészségügyi kirendeltségével, hogy elrendelés esetén a rendkívüli óvintézkedéseket haladéktalanul be tudja vezetni a repülőtéren.

A hatóságok döntése értelmében a repülőtéren január 31. óta végeznek egészségügyi vizsgálatot minden Kínából közvetlen járattal érkező utason. Az intézkedések elrendelése óta 1388 utas és a személyzet 180 tagja esett át hőmérős szűrésen.

Korábban 3 légitársaság 5 kínai városból heti 13 járatot üzemeltetett Budapestre. A Shanghai Airlines és a Hainan Airlines minden járatát felfüggesztette március végéig. Az Air China csökkentette Peking és Budapest között közlekedő járatait, március 4-től pedig csak heti egy járatot üzemeltet az útvonalon.

Az utasok egészségi állapotának ellenőrzése több országban már alkalmazott eljárásrendhez hasonlóan testhőmérséklet-méréssel történik. A határértéket meghaladó testhőmérséklet esetén az egészségügyi szakszemélyzet további vizsgálatokat végez, és dönt a fertőzés gyanúját illetően. Gyanú esetén az erre felkészült egészségügyi intézménybe szállítják az érintett utast, a repülőtér kényszerhelyzeti készültség szolgálata pedig fertőtleníti a repülőt és a helyiségeket.

A Budapest Airport a repülőtér teljes területén szórólapokkal és információs táblákkal tájékoztatja az utasokat a legfontosabb higiénés szabályokról és arról, hogy mi a teendő, ha utazás során betegnek érzik magukat – áll a közleményben.

A Belügyminisztérium közölte, hogy a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs soron kívüli tájékoztatást kért az olasz hatóságoktól. A Külgazdasági és Külügyminisztérium azt javasolja, az észak-olaszországi utazást tervezők a koronavírus-járvány miatt a látogatásról csak alapos megfontolás és mérlegelés után döntsenek. A Szent László Kórházban két hétre karanténba zárnak 11, Olaszországból hazatérő középiskolást és a kísérőiket. (MTI)