Több mint 300 társadalomkutató tiltakozik a kormány jogállamiságot és a romák jogegyenlőségét veszélyeztető lépései ellen

POLITIKA
2020 február 23., 19:09

A Magyar Szociológiai Társaság Elnökségének kezdeményezésére több mint 300 hazai szociológus és társadalomkutató tiltakozik a jogállamiságot és a roma nemzetiségű magyar állampolgárok jogegyenlőségét veszélyeztető kormányzati lépések ellen. Azt írják:

„A kormány újabb nemzeti konzultáció szándékát jelentette be. Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a tervezett nemzeti konzultáció felülbírálja a független magyar bíróság döntését, és azt sugallja, hogy a roma nemzetiségű magyar állampolgároknak más jogaik vannak, mint nem roma polgártársaiknak, vagyis e konkrét esetben nem érdemelnek kártérítést az általuk elszenvedett hátrányos megkülönböztetés miatt. Szociológiai kutatások sora támasztja alá, hogy az etnikai alapú szegregáció alacsonyabb minőségű oktatást eredményez, és súlyosan károsítja az ilyen környezetben oktatott gyerekek jövőbeli esélyeit mind a továbbtanulás, mind pedig a munkaerő-piaci lehetőségek terén. Miközben nyilvánvaló, hogy a kártérítés nem szünteti meg az okozott hátrányokat, a bíróság döntését megkérdőjelezni és a politikai kommunikáció részeként használni súlyos vétség a társadalmi béke ellen. A bírósági vizsgálat által is igazolt, a szegregált oktatás által felerősített társadalmi különbségeket csak komoly pedagógiai, oktatás-fejlesztési és az oktatás területén túlmutató közpolitikai lépések ellensúlyozhatják, amelyekre valóban nagy szükség volna. Szakmai meggyőződésünk azt követeli, hogy felhívjuk a kormány figyelmét a romák és nem romák együttélését próbára tevő nemzeti konzultáció veszélyeire, és kérjük, hogy ehelyett tegyenek meg mindent a szegregáció és a társadalmi feszültségek felszámolásáért.”

Az aláírók névsora itt található.

Vasárnap a Parlament előtt több ezren tüntettek a szabad bíróságokért és a romák kirekesztése ellen.