Budapest döntött: megvizsgálják a ferihegyi reptér környezetterhelését

Új hatástanulmányban vizsgálja meg a főváros a budapesti Liszt Ferenc-repülőtér környezetterhelését.

A képviselők egyhangúlag támogatták Karácsony Gergely főpolgármester javaslatát arról, hogy új környezeti hatástanulmányban vizsgálja meg, valóban a jogi szabályozásban foglalt kritériumok szerint működik-e a repülőtér, és tényleg csak az elfogadható mértékben zavarja-e a lakosságot.

A hatástanulmánynak fel kell tárnia a tényleges környezetterhelést, és be kell mutatnia, hogy az utasforgalom növekedése milyen hatással lehet Budapest környezeti állapotára. A tanulmányt az érintett fővárosi kerületek és agglomerációs települések, illetve civil szervezetek közreműködésével kell elkészíteni.

Célként kell meghatározni, hogy a repülőtér további fejlesztését addig függesszék fel, amíg a környezeti hatástanulmány el nem készül. A hatástanulmánnyal olyan objektív, szakértői értékelés áll majd rendelkezésre, ami a repülőtér mostani és esetleges megnőtt forgalmának környezetterhelését bemutatja, és elemzi, hogy milyen mértékű forgalom veszélyezteti az érintett lakosság alaptörvényben biztosított jogait – áll az elfogadott előterjesztésben.

A SkyCourt váró a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2-es terminálján 2019. március 12-én.Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

A közgyűlés felkérte Karácsonyt, hogy a káros zaj- és légszennyezési hatások csökkentésére vonatkozó fővárosi javaslatokat terjessze a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa elé, és folytasson egyeztetéseket a kormányzattal a hatályos szabályozások módosítása érdekében.

Az elfogadott javaslatban az áll, hogy a megnőtt légi forgalom a fővárosi lakossági panaszok ugrásszerű növekedéséhez vezetett. A panaszosok próbálták érvényesíteni jogaikat és érdekeiket, de a kezdeményezéseik nem vezettek eredményre. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér