Elkaszálta a bíróság a londoni Heathrow reptér bővítését

klímakatasztrófa
2020 február 27., 12:14

Egy új felszállópálya építésével bővítené az Egyesült Királyság kormánya az ország legforgalmasabb repterét, a londoni Heathrow-t. A projektet azonban bíróság előtt támadták meg közösen környezetvédő szervezetek, önkormányzati képviseletek és London polgármestere, a BBC csütörtöki információi szerint sikerrel.

A bíróság ugyanis úgy döntött, törvényellenes volt a kormány azon döntése, hogy belefog a reptér bővítésébe, mivel a döntés meghozatalakor nem vették figyelembe azokat a klímavédelmi szempontokat, amiket a párizsi egyezmény aláírásával az Egyesült Királyság is vállalt, és törvénybe iktatott.

Márpedig ezek a globális felmelegedést gyorsító gázok kibocsájtásának csökkentését írja elő az országoknak, amivel nagyon nincs összhangban egy reptér bővítése.

Ugyanakkor a bírósági ítélet nem zárja ki, hogy a reptérbővítés folytatódhasson, ha a tervek „már számításba veszik” az említett klímavédelmi célokat.

A Guardian cikke szerint most Boris Johnsonnál pattog a labda. A miniszterelnök, aki megválasztása előtt, 2015-ben még ellenezte a Heathrow bővítését, most vagy leállítja a projektet, vagy az említett feltételekkel új tervet készíttet a megvalósítására.