Elkaszálta a bíróság a londoni Heathrow reptér bővítését

Egy új felszállópálya építésével bővítené az Egyesült Királyság kormánya az ország legforgalmasabb repterét, a londoni Heathrow-t. A projektet azonban bíróság előtt támadták meg közösen környezetvédő szervezetek, önkormányzati képviseletek és London polgármestere, a BBC csütörtöki információi szerint sikerrel.

A bíróság ugyanis úgy döntött, törvényellenes volt a kormány azon döntése, hogy belefog a reptér bővítésébe, mivel a döntés meghozatalakor nem vették figyelembe azokat a klímavédelmi szempontokat, amiket a párizsi egyezmény aláírásával az Egyesült Királyság is vállalt, és törvénybe iktatott.

Márpedig ezek a globális felmelegedést gyorsító gázok kibocsájtásának csökkentését írja elő az országoknak, amivel nagyon nincs összhangban egy reptér bővítése.

Ugyanakkor a bírósági ítélet nem zárja ki, hogy a reptérbővítés folytatódhasson, ha a tervek „már számításba veszik” az említett klímavédelmi célokat.

A Guardian cikke szerint most Boris Johnsonnál pattog a labda. A miniszterelnök, aki megválasztása előtt, 2015-ben még ellenezte a Heathrow bővítését, most vagy leállítja a projektet, vagy az említett feltételekkel új tervet készíttet a megvalósítására.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér