Drasztikusan csökken a kínai légszennyezettség, mióta a koronavírus miatt megállt az élet

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Műholdképek tanúsága szerint drasztikusan esett több környezetszennyezési mutató is Kínában a NASA szerint, és ez „legalább részben” a koronavírusnak köszönhető. A javulás elsősorban a légköri nitrogén-dioxid-koncentrációban mutatható ki. Ezt a mérgező gázt a közlekedés és az ipar juttatja a légkörbe, viszont mindkettőben komoly visszaesés tapasztalható Kínában, hiszen az egész ország a Vuhan városból induló koronavírus-járvány megfékezésén dolgozik.

Fotó: NASA

Ezért esett vissza a kínai ipari termelés is, hiszen rengeteg gyár egyszerűen nem nyit ki, és a légi és szárazföldi közlekedést is korlátozták az ország több vidékén.

Az, hogy a tisztulás nagyban köszönhető a járványnak, abból is látszik, hogy a műholdképek szerint Vuhanban és környékén kezdett először csökkenni a nitrogén-dioxid-szennyezettség, majd - ahogy a lezárások egyre több helyen megjelentek - lassan átterjedt az egész országra a jelenség.

2019 első hónapjaival összehasonlítva így néz ki Vuhan idei légszennyezettségi térképe:

Fotó: NASA

(BBC)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér