Drasztikusan csökken a kínai légszennyezettség, mióta a koronavírus miatt megállt az élet

Műholdképek tanúsága szerint drasztikusan esett több környezetszennyezési mutató is Kínában a NASA szerint, és ez „legalább részben” a koronavírusnak köszönhető. A javulás elsősorban a légköri nitrogén-dioxid-koncentrációban mutatható ki. Ezt a mérgező gázt a közlekedés és az ipar juttatja a légkörbe, viszont mindkettőben komoly visszaesés tapasztalható Kínában, hiszen az egész ország a Vuhan városból induló koronavírus-járvány megfékezésén dolgozik.

Fotó: NASA

Ezért esett vissza a kínai ipari termelés is, hiszen rengeteg gyár egyszerűen nem nyit ki, és a légi és szárazföldi közlekedést is korlátozták az ország több vidékén.

Az, hogy a tisztulás nagyban köszönhető a járványnak, abból is látszik, hogy a műholdképek szerint Vuhanban és környékén kezdett először csökkenni a nitrogén-dioxid-szennyezettség, majd - ahogy a lezárások egyre több helyen megjelentek - lassan átterjedt az egész országra a jelenség.

2019 első hónapjaival összehasonlítva így néz ki Vuhan idei légszennyezettségi térképe:

Fotó: NASA

(BBC)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.