A ruhák viselésével több mikroszál kerül a környezetbe, mint a mosásukkal

környezetvédelem
2020 március 11., 20:46

A ruhák viselésével több mikroszál kerül a környezetbe, mint a mosásukkal – állapította meg egy új kutatás.

Az olasz nemzeti kutatási tanács polimerekkel, kompozitokkal és bioanyagokkal foglalkozó intézetének (IPCB-CNR) kutatói és a Plymouthi Egyetem tudósai négy különböző poliészter ruhadarabot hasonlítottak össze, és megvizsgálták, mennyi mikroszálat bocsátanak ki magukból viselés és mosás közben – írja a PhysOrg.

Az eredmények szerint a szövetből grammonként akár 4000 szövetszál is elszabadul a hagyományos mosással, miközben grammonként 400 szövetszál távozik egy ruhadarabból csak 20 percnyi átlagos viselés során.

Egy ember tehát évente kb. 300 millió poliészter mikroszálat juttathat a környezetébe a ruhái mosásával, és több mint 900 milliót a levegőbe, azzal, hogy hordja a ruhákat.

Ráadásul lényeges különbséget tapasztaltak attól függően, hogyan készültek a ruhadarabok. A kutatók szerint a ruhatervezőknek és gyártóknak fontos szerepük van abban, hogy megelőzzék a mikroszálak környezetbe jutását.

Az Environmental Science and Technology szaklapban ismertetett tanulmány a tudósok olyan korábbi kutatásain alapult, amik azt vizsgálták, mekkora szövetmennyiség szabadul fel a mosási folyamatok során.

„Az elmúlt időszakban egyre több bizonyítékot találnak a szintetikus mikroszövetek jelenlétére mind vízi környezetben, mind a légkörben. Ezért döntöttünk úgy, hogy egy kísérletsorozattal megvizsgáljuk a ruhadarabokból ebbe a két környezetbe kerülő mikroszálak mennyiségét” – mondta el Francesca De Falco, az IPCB-CNR kutatója, a tanulmány fő szerzője.

Ez a szennyezettségnek olyan típusa, amivel szerinte főleg a forrásnál, magánál a szövetnél lehet felvenni a versenyt. Megvizsgálták a különböző textilek hatását is, az eredmények szerint pedig a nagyon tömör szerkezetű textilek, mint a szőtt anyagok, amiknek a fonalai erősen sodrottak és folyamatos szálakból állnak, kevesebb mikroszálat bocsátanak ki a vízbe és a levegőbe is – mondta De Falco.

A vizsgálatok során a poliészter és pamut ruhadarabok engedték ki magukból a legtöbb szövetet mosás és viselés során is, a szőtt poliészter pedig a legkevesebbet.

A szakértők szerint a korábban a mikroműanyag-szennyezés területén végzett kutatások alábecsülték a szintetikus textilek fontosságát, mivel nem vették számításba a közvetlenül a levegőbe kerülő szálmennyiséget.

Richard Thompson, a Plymouthi Egyetem kutatója szerint az eredményeik fontos üzenettel szolgálnak a divatiparnak, kiemelve a fenntartható dizájn jelentőségét. (MTI)