Senki sem segít a koronavírus miatt kétségbeesett szülőknek egy érintett budapesti gimnáziumban

Egészségügy
2020 március 13., 05:05

Kétségbeesetten hívogatták egymást egy budapesti gimnáziumi osztályban a szülők péntekre virradó éjjel, azzal a kérdéssel, hogy

Te elengeded holnap a gyerekedet?

A 17-18 éves gyerekeik ugyanis csütörtök délelőtt hazamentek az iskolából, mert az egyik osztálytársuk angolórán, a tanítás közepén megtudta, hogy az édesanyja koronavírusos. A család azonnal jelezte a szomorú fejleményt az iskolának, de senkinek sem állt módjában intézkedni. Hivatalos részről nem történt semmi. 

A tanárokat a diákok beszámolója szerint büntetőjogi következményekkel fenyegették meg "felülről", arra az esetre, ha bármit is lépnének, akár csak elárulják, hogy melyik család, vagy melyik osztály az érintett. A 444-nek nyilatkozó diákok szerint az iskolát fenntartó KLIK-től tarthatnak a tanáraik, bár ezt így konkrétan nem mondták nekik, csak azt, hogy minimum az állásukkal játszanak, ha erről egyáltalán beszélnek velük. 

Mivel hamar nyilvánvalóvá vált, hogy az érintett család őszinteségének köszönhetően mindenki tud mindent, nem lehetett megúszni, hogy a diákok lépjenek. Az érintett osztályból csütörtökön mindenki hazament a tanítás közepén. 

Aki tudott, gyalog ment - ha fertőzöttek lennének, legalább a BKV-n ne adják tovább másoknak a vírust. E megfontolt viselkedésnél az állami szervek és intézmények jóval kevésbé bizonyultak aggódónak. Az iskolának azt üzenték, hogy meg kell tartani a pénteki tanítást, senkinek sem adhatnak felmentést, az érintett osztály tanulóinak sem. A szülők és a diákok többsége polgári engedetlenségre készül ezért, és várhatóan nem sokan jelennek meg péntek reggel az osztályból.

Még az édesanyja betegsége miatt érintett diák számára sincs lehetőség koronavírus-teszt elvégzésére az állami ellátórendszerben. Visszautasították a tesztre jelentkező apát, a gyerekeit, és a gyerekei osztálytársait, tanárait is. Hiába fordultak vírus kezelésére kijelölt Szent László kórházhoz, ott azt mondták, hogy akinek nincsenek tünetei, azt nem tesztelik. Ugyanakkor azt sem javasolták, hogy házi karanténban várjanak. 

Egészségügyben dolgozóktól úgy értesültünk, hogy csak a Szent Lászlóban vannak koronavírus azonosítására alkalmas tesztek az állami ellátórendszerben. 

Az iskola saját hatáskörben annyit tudott tenni, hogy rendkívüli takarítást rendeltek el.

Az édesanyján keresztül érintett gyerek az utóbbi napokban élte a diákok rendes életét: sportolt, evett a menzán, és ahogy az órarend előírta, vándorolt a tantermek között. A hivatalos szerveknek az az elvárása, hogy mindent pontosan így folytasson tovább, együtt a többiekkel. 

A beteg édesanya kálváriájáról itt írtunk részletesen. Őt szombat éjjeltől csütörtök reggelig megfelelő védőfelszerelés nélkül látták el a János Kórház orvosai és ápolói, akiket azóta is munkavégzésre köteleznek.

(Az iskola tanulóit és dolgozóit nem akartuk kitenni zaklatásoknak, ezért nem közöljük egyelőre az intézmény nevét. A címlapkép nem az érintett iskolában, hanem egy osztrák tanteremben készült.)