Sorban hirdetik ki az önkormányzatok a koronavírusügyi intézkedéseiket

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

A koronavírus elleni védekezésben különösen fontos szerepe van az önkormányzatoknak, azon belül is leginkább a polgármestereknek, főleg miután a kormány kihirdette a veszélyhelyzetet. Ebben a rendkívüli jogrendben ugyanis többletjogosítványokat kapnak a polgármesterek. Sok polgármester hamar reagált Orbán Viktor péntek esti, iskolabezárásokról szóló bejelentésére is, néhányan elrendelték az önkormányzati fenntartású óvodák és bölcsődék bezárását, néhányan nem.

Mindenkinek érdemes követnie saját önkormányzatának weboldalát, és ha van, Facebook-oldalát, egyelőre úgy tűnik, a polgármesterek ezeken a fórumokon jelentik be a helyi intézkedéseiket.

A XVIII. polgármestere, az MSZP-ből a DK-ba épp átlépett Szaniszló Sándor például elrendelte a helyi óvodák és bölcsődék bezárását.

A III. kerületben az MSZP-ből szintén frissen a DK-ba átlépett Kiss László nem rendelt el ilyet, de kéri, hogy az óvodákba csak egy szülő kísérje a gyereket, és előírta azt is, hogy az óvodák nem tarthatják meg a március 15-i megemlékezéseiket.

A jobbikos Mirkóczki Ádám bezáratta az egri óvodákat és bölcsődéket.

Pikó András a VIII. kerületben szombat délután dönt az óvodák és bölcsődék esetleges bezárásáról, az önkormányzat gondoskodik a közétkeztetés fenntartásáról.

A momentumos Soproni Tamás bezáratta a Bajza utcai uszodát, és az óvodai nyílt napok is elmaradnak a VI. kerületben, de az intézmények bezárásáról egyelőre nincs hír.

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!