Aki Ausztráliába megy, annak el kell különítenie magát két hétre

Egészségügy
2020 március 15., 07:14

Új intézkedéseket jelentett be vasárnap reggel Scott Morrison ausztráliai kormányfő, így éjféltől minden külföldről érkezőnek kötelező elkülönítenie magát két hétre a COVID-19 járvány terjedésének megfékezése érdekében.

Az egészségügy-minisztérium adatai szerint reggel Ausztráliában 250 fertőzöttet tartottak nyilván. A korábbi (csütörtöki) 126 esethez képest több mint 100 százalékos a növekedés.

A kormányfő, aki az általa „háborús kabinetnek” nevezett átalakított kormányának ülése után jelentette be az intézkedéseket, aminek a célja a lakosság legsérülékenyebb tagjainak (az idős, eldugott településeken élő, rossz egészségi állapotban lévő embereknek) a védelme.

„Tudjuk, hogy a vírust nem tudjuk teljesen megállítani – ezt senki sem tudja –, de lassíthatjuk a terjedését” – mondta Morrison.

Hétfőtől 30 napig nem köthetnek ki a külföldről érkező óceánjárók Ausztráliában, az 500 főnél népesebb, nem létfontosságú gyülekezések is tilosak. Az iskolák és egyetemek egyelőre nyitva maradnak.

Ausztrália korábban már megtiltotta az Olaszországból, Dél-Koreából, Iránból és Kínából érkezők belépését.

Az ausztrál kormány több millió dolláros hirdetési kampányt indított a megfelelő higiénés szabályokról, és egy koronavírussal foglalkozó gazdasági összekötő testületet is felállít, amelynek a feladata a járvány gazdaságra gyakorolt hatásának enyhítése.

Új-Zéland is korlátoz

A szomszédos Új-Zéland szombaton jelentette be, hogy elrendelte a beutazók – közöttük a saját állampolgárai – kéthetes otthoni elszigetelését, és megtiltja az óceánjárók kikötését.

Új-Zélandon, ahol a koronavírus-járvány miatt törölték a hivatalos megemlékezést, vasárnap néhány bőrruhás motoros mutatta be a hagyományos maori néptáncot, a hakát az egyik christchurchi mecsetnél, ahol egy évvel korábban egy fehér terrorista lövöldözött. Az 51 halálos áldozatot követelő mészárlás első színhelyénél, az Al Noor mecsetnél Gamal Fouda imám fogadta a megemlékezőket, azt mondta, különböző vallásokhoz és kultúrákhoz tartozók emlékeznek az áldozatokról, és mind egységesen új-zélandiak.

Jacinda Ardern kormányfő szombaton pragmatikusnak és elővigyázatosnak nevezte, hogy lemondták a Horncastle arénába tervezett megemlékezést.

Új-Zélandon nyolc diagnosztizált COVID-19 fertőzést tartanak számon. Mindenki külföldről visszatérő emberekkel érintkezett, és egyelőre helyi járványnak nincs jele. Ardern szigorú határellenőrzést vezetett be – írja az MTI.

Szlovénia is szigorít

Szlovéniában hétfőtől leállítják a tömegközlekedést, és bezárják az éttermeket meg a bárokat az új koronavírus terjedésének akadályozása érdekében.

Janez Jansa miniszterelnök közölte, hogy az országban felfüggesztenek, illetve korlátoznak minden nem szükséges tevékenységet. Minden ezzel kapcsolatos intézkedést azután vezetnek be, hogy az illetékes miniszterek kihirdetik az ezekről szóló rendeleteket.

A parlament pénteken bizalmat szavazott az átmeneti koalíciós kormánynak, ami még aznap megtartotta első ülését, és ezen megalakult a válságkezelő kabinet.

Ezelőtt Szlovénia szerdától megtiltotta a beutazást Olaszországból. A rendelet nem vonatkozik a szlovén állampolgárokra, és csak azok léphetik át az országhatárt, akik igazolják, hogy nem fertőzöttek. Ez az igazolás nem lehet régebbi 3 napnál, valamint szlovén, olasz vagy angol nyelven kell íródnia. Csütörtöktől az Olaszországból érkező áruforgalmat is korlátozták. Hétfői hatállyal felfüggesztették az oktatást az óvodától a felsőoktatási intézményekig.

Szombaton meghalt az első beteg, akit megfertőzött a koronavírus. A délkelet-szlovéniai Metlika városban működő idősotthon egyik lakója volt. Szlovéniában szombaton délután 14 óráig 181 volt a fertőzöttek száma.

Szlovénia 2 millió fős, de az egy főre eső koronavírus-fertőzötteket tekintve a világ egyik leginkább érintett országa: majdnem minden tízezredik ember fertőzött. Az egészségügyi hatóságok eddig 5369 embert teszteltek – írja az MTI.

Indonéziában is van fertőzött miniszter

Budi Karya Sumadi indonéz közlekedési miniszter Covid-19-tesztje pozitív lett.

Mianmar kikéri magának

A mianmari kormány visszautasít minden vádat, miszerint lenne az országban koronavírussal fertőzött személy, akit nem azonosítottak. A mianmari emberek életmódja és táplálkozása ugyanis segít megvédeni az országot – mondják a Guardian szerint. A nyugati emberrel szemben például nem fognak kezet, nem ölelkeznek, és nem puszilkodnak, ráadásul bankkártyát is kevésbé használnak. (Hogy a készpénz mitől lenne jobb, amit még inkább meg kell érinteni a boltban, nem világos.)

Kínában a vírus nem térfadolog

Kínában egy hónapja egy korábbi ingatlanfejlesztő vezér bohócnak nevezte Hszi Csin-ping elnököt a vírussal szembeni védekezés hatékonyságát kritizálva. A férfi azóta eltűnt – írja a Guardian.