Napokig megfelelő védőfelszerelés nélkül kezeltek egy teszteletlen koronás beteget az Uzsoki utcai kórházban, karanténba került több mint egy tucat egészségügyi dolgozó

Egészségügy
2020 március 16., 12:00

"Szerdán este vették fel a beteget, a tünetei alapján gyanús volt, hogy esetleg koronavírus, de mivel az akkori hivatalos esetdefiníciónak nem felelt meg, ezért nem tesztelhették, a mostani helyzetből is látszik, mennyit ért az"

- mondta a 444-nek egy egészségügyi dolgozó, aki jelenleg is karanténban van az Uzsoki kórházban, miután megfelelő védőfelszerelés nélkül került kapcsolatba egy koronavírusos beteggel.

Ő, és egy második forrásunk is egybehangzóan arról beszélt, hogy a beteg szerdán került be a kórházba, de a koronavírus tesztet csak pénteken végezték el rajta, ami pozitív lett.

Nem volt rajtunk megfelelő védőfelszerelés, ezt írták a karantént elrendelő határozatra is. Mondjuk nem is nagyon lehetett volna, abból alig van, emiatt viszont tényleg csak akkor venné fel bárki, ha biztosan tudnánk, hogy fertőzött egy beteg, ami ugye csak pénteken derült ki

- mondta a dolgozó.

Arról beszélt, hogy az Uzsoki kórház - miután pénteken kiderült, hogy koronavírussal fertőzött a beteg - nagyon gyorsan és jól járt el. Azokat az egészségügyi dolgozókat, akik kapcsolatba kerültek a beteggel, és bent voltak, amikor pénteken megjött a teszt eredménye, azonnal elkülönítették, a többieket visszahívták, és azóta is kifejezetten jó körülmények között tartják őket elzárva.

Engem, és szerintem mindenkit, aki itt van, mélységesen felháborít, hogy a koronás beteggel kapcsolatba kerülő egészségügyi dolgozókat nem tesztelik, ha nincsenek tüneteik, Pintér Sándor belügyminisztert viszont azonnal

- mondta a karanténból. A másik kórházi forrásunk arról beszélt, hogy mindenkit biztosan nem teszteltek le, de lehetett olyan egészségügyi dolgozó, akit igen. Úgy tudjuk, hogy több mint egy tucat egészségügyi dolgozó került karanténba az eset miatt, akik megfelelő védőfelszerelés nélkül kerültek kapcsolatba a beteggel. Információink szerint a karanténba kerültek fele orvos, a másik fele ápoló. A koronavírusosnak tesztelt beteget február utolsó hetében a kórház dolgozóinak tudomása szerint a Szent Imre kórházban műtötték. 

Tegnap Kovács Zoltán kormányszóvivő a 444 ismételt kérdésére sem volt hajlandó elárulni, milyen protokoll szerint kapott azonnal tesztet a belügyminiszter, és miért nem adnak ilyet rögtön a fertőzésveszélynek kitett kórházi dolgozóknak.

Egy harmadik forrásunk arról beszélt, hogy 7 beteget, akik együtt feküdtek az intenzíven az azonosítatlan koronavírusos beteggel, letesztelték, de az eredményükről nem tudott beszámolni. A koronavírusos beteget, miután pozitív lett a tesztje, átszállították az erre kijelölt Szent László Kórházba.

Az Uzsoki esete nem egyedülálló, szinte pontosan ugyanez az eseménysor játszódott le az elmúlt napokban a Jahn Ferenc Kórházban és a Szent János Kórházban is. Falus András, a SOTE immonbiológiai intézetének igazgatója lapunknak adott interjújában több tesztelést sürgetett, az ilyen problémák megoldására.

A hétvégén kerestük az Uzsoki Kórházat, de eddig nem reagáltak.

Kiemelt videóink