Rengeteget javított az olasz levegőminőségen a koronavírus miatt elrendelt vesztegzár

Az Európai Űrügynökség Copernicus Sentinel-5P műholdjának friss adatai alapján erősen lecsökkent a légszennyezés Olaszországban is a koronavírus miatt elrendelt karanténok és kijárási tilalom miatt. A levegőminőség javulása elsősorban a nitrogén-dioxid arányának csökkenésén látszik, ilyen gázokat elsősorban a közlekedés bocsát ki, ami értelemszerűen visszaesett, miután az olasz kormány lényegében kijárási tilalmat rendelt el.

A javulás különösen jól kivehető Észak-Olaszország fölött, ami egyébként hagyományosan Európa egyik legszennyezettebb levegőjű vidéke.

Az Európai Űrügynökség szerint a méréseiket enyhén befolyásolja az időjárás és a felhőképződés, de bizonyosak abban, hogy a nitrogén-dioxid koncentráció erőteljes visszaesése egybeesik az ország lezárásával. 

Korábban egyébként Kínában is a levegőminőség drasztikus javulása volt megfigyelhető a koronavírus miatti elkülönítőintézkedések meghozatala után. (ESA)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó