Az Egyesült Államok újabb szankciókat vetett ki Iránra

külföld
2020 március 19., 08:50

Miközben az Egyesült Államok felajánlotta a segítségét Iránnak a koronavírus-járvánnyal vívott küzdelemben, a héten újabb szankciókat is kivetettek Teheránra. Mike Pompeo külügyminiszter kedden bejelentette, hogy fekete listára tettek három iráni állampolgárt, amiért „jelentős tranzakciókkal” vettek részt iráni kőolajtermékek kereskedelmében. Az intézkedés kiterjed az iráni fegyveres erők befektetési cégének vezetőjére is. 

A Kereskedelmi Minisztérium szankciókat vetett ki öt iráni kutatóra és 18 cégre is, amiért részt vettek az iráni és pakisztáni atomprogramban, valamint az orosz haderő modernizációs programjában. Ők is felkerültek arra a listára, amely azokat a személyeket és vállalatokat sorolja, akiknek nem lehet bizonyos amerikai termékeket exportálni. 

photo_camera Mike Pompeo Fotó: MANDEL NGAN/AFP

Kína a járványra hivatkozva javasolta, hogy lazítsanak a szankciókon, de a Reuters forrásai szerint erre kevés az esély. Közben Pompeo felszólította Iránt, hogy a koronavírus miatt engedje szabadon a fogva tartott amerikai állampolgárokat. Pontosan nem tudni, ők mennyien vannak, de biztosan van köztük egy FBI-ügynök és egy tengerészgyalogos veterán is. 

Iránban hivatalosan több, mint 17 ezer koronavírusos fertőzöttről tudni, de a valós szám akár több milliós is lehet. Nemrég hatalmas tömegsírokat is azonosítottak Kom városa mellett.