Az Egyesült Államok újabb szankciókat vetett ki Iránra

Miközben az Egyesült Államok felajánlotta a segítségét Iránnak a koronavírus-járvánnyal vívott küzdelemben, a héten újabb szankciókat is kivetettek Teheránra. Mike Pompeo külügyminiszter kedden bejelentette, hogy fekete listára tettek három iráni állampolgárt, amiért „jelentős tranzakciókkal” vettek részt iráni kőolajtermékek kereskedelmében. Az intézkedés kiterjed az iráni fegyveres erők befektetési cégének vezetőjére is. 

A Kereskedelmi Minisztérium szankciókat vetett ki öt iráni kutatóra és 18 cégre is, amiért részt vettek az iráni és pakisztáni atomprogramban, valamint az orosz haderő modernizációs programjában. Ők is felkerültek arra a listára, amely azokat a személyeket és vállalatokat sorolja, akiknek nem lehet bizonyos amerikai termékeket exportálni. 

Mike PompeoFotó: MANDEL NGAN/AFP

Kína a járványra hivatkozva javasolta, hogy lazítsanak a szankciókon, de a Reuters forrásai szerint erre kevés az esély. Közben Pompeo felszólította Iránt, hogy a koronavírus miatt engedje szabadon a fogva tartott amerikai állampolgárokat. Pontosan nem tudni, ők mennyien vannak, de biztosan van köztük egy FBI-ügynök és egy tengerészgyalogos veterán is. 

Iránban hivatalosan több, mint 17 ezer koronavírusos fertőzöttről tudni, de a valós szám akár több milliós is lehet. Nemrég hatalmas tömegsírokat is azonosítottak Kom városa mellett. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó