A hétfői szavazás előtt az ellenzéki frakciók még egyeztetnének a kormánnyal a felhatalmazási törvényről

POLITIKA
2020 március 21., 17:36

Hétpárti egyeztetést kezdeményeznek az ellenzéki pártok a koronavírus elleni védekezésről szóló, a kormány által előterjesztett törvényjavaslatról.

A Gyurcsány Ferenc (DK), Jakab Péter (Jobbik), Keresztes László Lóránt (LMP), Szabó Tímea (Párbeszéd) és Tóth Bertalan (MSZP) által aláírt közlemény szerint az ellenzéki pártok azt kezdeményezik, hogy még a hétfői plenáris ülés előtt legyen egy valamennyi parlamenti frakció részvételével zajló egyeztetés a kormánnyal a felhatalmazási törvényről.

Hogy a parlament már a jövő héten elfogadja a törvényt, el kell térni a házszabálytól, amihez a jelenlévő képviselők négyötödének támogatása szükséges. A Fidesz frakcióvezetője pénteken arról beszélt, hogy ha ez a támogatás nem lenne meg, 8 nappal később akkor is át tudják vinni a javaslatot.

A koronavírus elleni védekezésről szóló törvényjavaslatot a kormány nevében Varga Judit igazságügyi miniszter nyújtotta be pénteken az Országgyűlésnek. A kétharmados támogatást igénylő előterjesztés lehetővé tenné, hogy a kormány megtehessen minden olyan intézkedést és megalkothasson minden olyan rendelkezést, amely a koronavírus-járvánnyal összefüggésben az állampolgárok élet-, egészség-, személyi, vagyon- és jogbiztonságának, valamint a nemzetgazdaság stabilitásának garantálása érdekében szükséges. A javaslat szigorítaná a büntető törvénykönyvben a karantén megszegésére és a rémhírek terjesztésére vonatkozó szabályokat is. (MTI)