Drónokkal, az állampolgárok mozgásának megfigyelésével erősítik a koronavírus elleni harcot Olaszországban

Ahogy sok más helyen, a koronavírustól egyelőre legjobban sújtott európai országban, Olaszországban is fontolgatják, hogyan használhatnák a technológiát a járvány elleni harcban a leghatékonyabban. A cél az, hogy kiszűrjék a pozitív és fertőzésgyanús eseteket. A Dél-Koreában bevált módszert már használják Lombardiában: mobiljaikon keresztül figyelik az emberek mozgását, így látják, ha valaki több száz méterre elhagyja az otthonát, és monitorozni tudják a hatósági házi őrizetben lévő fertőzötteket is.

Hétfőn engedélyezték a rendőrségnek, hogy akár drónokat vessenek be a járvány elleni küzdelemben. A vuhani videókból ismerős lehet ez a módszer: ha valaki úgy mászkál a szabadban, hogy arra semmi indoka nincs, drónt küldenek fölé, és felszólítják, hogy térjen vissza otthonába. A döntést azután hozták, hogy kétségbeesett politikusok, polgármesterek kérték a drónok engedélyezését, olyan sokan szegték meg a rendelkezéseket. A belügyminisztérium közlése szerint vasárnapig 92 ezer ember és több mint 2000 vállalkozás ellen érkezett bejelentés, mind megszegték a nemrég életbe lépett, szigorúbb rendelkezéseket.

A lombardiai Vertova polgármestere, Orlando Gualdi beszélget egy helyi lakossal az utcán március 24-én.Fotó: MIGUEL MEDINA/AFP

Luciana Lamorgese, Olaszország belügyminiszterének kabinetfőnöke közben körlevelet küldött a prefektusoknak, melyben a Giuseppe Conte miniszterelnök által március 21-én bejelentett rendelet legfőbb irányvonalait és azok magyarázatát részletezi. A levélben felsorolják, milyen új szabályok vonatkoznak a cégekre, gyárakra, illetve hogy melyik szabály megszegéséért mekkora büntetés jár. A minisztertanács vizsgálja a rendelkezést, mely szerint az emberek még egyedül sem mehetnek ki a szabadba sportolni. Akik megszegik a gyülekezés tilalmát, akár 4 ezer eurós büntetést kaphatnak (az első hírek még 5 ezerről szóltak).

A - még felülvizsgálat alatt álló - új rendelkezés a járvánnyal leginkább küzdő régiók vezetőinek, sőt, akár polgármestereknek is megengedi, hogy ha a koronavírus elleni küzdelem érdekei úgy kívánják, eltérjenek az előírásoktól, de csak maximum hét napig. Ezeket az egyéni döntéseket azonban csakis a járvány megfékezése érdekében lehet meghozni.

Az elmúlt 24 órában ismét nagyot ugrott a halottak száma az országban: 743 ember vesztette életét tegnap óta. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó