Japán 2021-re halasztaná a tokiói olimpiát

Az egyre növekvő nemzetközi nyomásra Abe Sindzó, Japán miniszterelnöke azt kérte a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnökétől, hogy egy évvel halasszák el a tokiói olimpiát. A miniszterelnök szerint a halasztás elkerülhetetlen, ha a koronavírus-járvány miatt a játékokat nem lehet megtartani a normál menetrendbe.

Az olimpiát idén július 24. és augusztus 9. között rendezték volna meg.Abe Sindzó kedden telefonon beszélt a NOB elnökével, miután a szervezet bejelentette, hogy a következő hetekben döntenek a rendezésről. Majd a tárgyalás után azt mondta, azonos állásponton voltak a nagyjából egyéves halasztás szükségességével kapcsolatban.  Néhány nappal ezelőtt a tokiói szervezők kitartottak amellett, hogy nincs terv az olimpia elhalasztására.

Az új olimpiai stadion TokióbanFotó: CHARLY TRIBALLEAU/AFP

Kedden már az Egyesült Államok Olimpiai és Paralimpiai Bizottsága (USOPC) is csatlakozott azokhoz a szervezetekhez, amelyek a koronavírus-járványban a halasztást tartják a legjobb megoldásnak. Korábban már Kanada és Ausztrália is bejelentette, hogy nem küld sportolókat a játékokra. 

Ugyanakkor a hétvégén Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke még azt mondta, hogy nem lenne tisztességes elhalasztani az olimpiát.

A halasztás mindenképpen komoly csapást jelent a japán gazdaságnak, mivel az ország több mint 12 milliárd dollárt költött a szervezésre, és most a szponzori díjak és a közvetítési jogok is veszélybe kerültek. A Goldman Sachs márciusi becslése szerint Japán idén 4,5 milliárd dollárt bukhat a bejövő és a hazai fogyasztás kiesésével. (Guardian)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó