Gulyás: Június-júliusra várható a járvány tetőzése, de ez nem egy számonkérhető ígéret

Egészségügy
2020 március 26., 10:31

A koronavírus-járvány miatt ettől a héttől kezdve a kormányinfót is az interneten tartják, vagyis nem személyesen, hanem emailben, előre lehet feltenni a kérdéseket, ezekből válogatnak utólag. Csütörtökön hat kérdést küldtünk a kormánynak, ebből háromra kaptunk választ:

Gulyás Gergely fenntartja-e azt a kijelentését, hogy a 65 év alattiak nyugodtan összevissza fertőzhetik egymást, abból legfeljebb egy kellemetlen influenza tünetei következnek, ha valaki nem beteg egyébként?

Gulyás azt mondta, a koronavírus veszélyes lehet fiatalokra, de halálos veszéllyel csak akkor jár, ha van valamilyen alapbetegségük is. Eddig minden magyarországi koronavírusos halálesetnél fennállt valamilyen más betegség is, de hogy milyenek, azt a személyes adatok védelme érdekében nem mondta el. 

link Forrás

Továbbra sem tartják indokoltnak, hogy a Spanyolországból érkezők számára kötelező karantént írjanak elő? (Spanyolországban a koronavírus napi áldozatainak száma tegnap már magasabb volt, mint Olaszországban.)

Mivel külföldieket nem engedünk be, csak arról kell dönteni, hogy ha magyar állampolgár érkezik Spanyolországból, indokolt-e előírni a kötelező karantént, mondta Gulyás. Ha az operatív törzs indokoltnak látja, meg fogják hozni ezt a döntést, mondta. 

Miért nem nyújtották be egy héttel hamarabb a felhatalmazási törvényt, hogy ne legyen szükség a házszabálytól való eltérésre? 

Gulyás szerint akkor sem fogadhatták volna el korábban, ha egy héttel előbb benyújtják a törvényt. 

photo_camera Szentkirályi Alexandra, Gulyás Gergely

Hány FFP3-as típusú maszk volt a Kínából érkezett szállítmányban? Hány darab és milyen típusú maszkok érkeztek? Mennyire szól a teljes megrendelés?  

Nem kaptunk választ.

Hány egészségügyi dolgozó van karanténban és hányan kapták el igazoltan a vírust?  

Nem kaptunk választ.

Tervezik-e az egészségügyi dolgozók illetménykiegészítését a járvány idejére? 

Nem kaptunk választ.

A parlament megkívánja a képviselők jelenlétét

Gulyás azt mondta, Magyarországon június-júliusra várható a járvány tetőzése „de ez nem számonkérhető ígéret, hanem a tudomány pillanatnyi állásának megfelelő prognózis”. Továbbra is arra számítanak, hogy a következő napokban ugrásszerűen növekedni fog a fertőzésszám. 

Szóba került B. Nagy László fideszes képviselő is, aki annak ellenére elhagyta az önkéntes karantént, és bement a Parlament üléstermébe, hogy találkozott a koronavírusosnak bizonyult szegedi egyetemi rektorral. 

Gulyás szerint a képviselő mindenkitől 3-4 méteres távolságra ült, és maszkot viselt, ráadásul ekkor már negatív volt a tesztje. Ezen kívül azt mondta, az alkotmány szerint az Országgyűlés tevékenysége rendkívüli jogrend idején sem korlátozható, a parlament ellenőrző funkciójának ilyenkor is működnie kell, ami megkívánja a képviselők jelenlétét. 

Ahhoz, hogy a parlament online ülésezésre térhessen át, alkotmánymódosításra lenne szükség, ami Gulyás szerint legalább négy hétbe telne.A védőeszközök beszerzésével kapcsolatban ismét elhangzott, hogy „óriási verseny folyik ezekért a világpiacon”, és szabad piac helyett inkább szabad rablásról lehet beszélni. Gulyás azt mondta, csak azokról az eszközökről számolnak be, amiket már biztosan sikerült megszerezni, mert nem akarják kockáztatni a kormány szavahihetőségét. 

„Hosszú védekezésre készülünk, a célunk, hogy lassítsuk a járvány terjedését, ezért felelősséggel kell ezekkel az eszközökkel gazálkodnunk. De ahol az operatív törzs döntése alapján szükség van rájuk, ott rendelkezésre fognak állni” - mondta Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő. 

Gulyás elmondása szerint a következő időszakban „mindent megteszünk annak érdekében, hogy a lehető legtöbb tesztet tudjuk beszerezni”.

Márciusban 30-40 ezer álláshely szűnhet meg, világszínvonalú a magyar internet

A járvány gazdasági hatásairól Gulyás azt mondta, márciusban valószínűleg 30-40 ezer munkahely fog megszűnni, áprilisban pedig még több, összességében százezres nagyságrenddel számolnak. Viszont szerinte remélhető, hogy akik most elveszítik az állásukat, két-három hónapon belül munkát fognak találni, hiszen „nincs strukturális probléma a magyar gazadságban”, egyedül a járvány tehet a visszaesésről. 

Gulyástól megkérdezték, tervezik-e, hogy a megnövekedett leterheltség miatt korlátozzák az internetforgalmat. Azt mondta, 

a magyar internetes hálózat a világ legjobbjai közé tartozik, Németországban is irigykednek a 4G-lefedettségünkre. Gulyás szerint ez elbírja a megnövekedett forgalmat, úgy látják, hogy nem lesz szükség semmilyen korlátozásra.

A kormányinfón jelentették be azt is, hogy az állam 17 milliárd forintért vette meg a Mátrai Erőművet Mészáros Lőrinc holdingjától.