Gulyás szerint a koronavírus elleni harcban Magyarország nagyon jól áll, a számok nem ezt mutatják

A csütörtöki kormányinfón az RTL Klub kérdezett rá arra, hogy a kormányt nem aggasztja-e, hogy magas a koronavírus magyarországi halálozási rátája, és mi lehet ennek az oka? A kérdésben volt egy hiba, miszerint nálunk a legmagasabb ez a mutató Európában, amit Gulyás Gergely természetesen kihasznált, és megcáfolta, hogy így lenne, hiszen Olaszországban valóban sokkal rosszabb a helyzet. A régióban viszont tényleg rosszul állunk. Gulyás szerint

„Magyarország, hogy ha összehasonlítjuk más európai országokkal, akkor minden szempontból, ebben a pillanatban nagyon jól áll, és azért teszünk meg mindent, hogy ez így is marajdon”

Magyarország a halálozási rátákat tekintve európai összehasonlításban egyáltalán nem áll jó. Csütörtökön hivatalosan 261 igazolt koronavírusos beteg volt Magyarországon. A valóságban ennek a sokszorosa a fertőzöttek száma, a kevés teszt miatt is ilyen alcsony a mutató. A kormányinfó idején a koronavírus miatt elhunytak száma pedig 10 volt. 

Vagyis csütörtökön 

a koronavírusban igazoltan fertőzöttek halálozási rátája Magyarországon 3,83 volt.  

Ezzel messze nem állunk „nagyon jól”, ahogy Gulyás mondta, sőt alig pár országban rosszabb a helyzet, és az összes szomszédunknál jobb. 

Az olaszországi adat a magyarnál valóban sokkal magasabb, 10 százalékos, és az Olaszország által körülölelt miniállam, San Marinó statisztikája is kiugró. Az egyre súlyosabb gondokkal küzdő Spanyolországban és Franciaországban is több haláleset jut az igazolt koronavírusos esetkere, mint nálunk, és rosszabb a ráta az intézkedések meghozatalán hezitáló Nagy-Britanniában és Hollandiában. De sokkal több országban jobb a statisztika, mint nálunk. Magyarországon Gulyás szerint a szakemberek június-júliusra várják a járvány tetőzését.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó