Több férfit visz el a koronavírus, mint nőt, de még nem értik, miért

Egészségügy
2020 március 26., 08:52

 A járvány kezdete óta megfigyelt jelenség, hogy a koronavírus több férfi, mint nő halálát okozza. Ez az összes érintett országban így van, ami csak fokozza a rejtélyt, hogy vajon miért? 

A Guardian arról ír, hogy míg csak Kínában volt járvány, azt feltételezték, talán a dohányzás állhat a háttérben, ugyanis az országban a férfiak majdnem fele dohányzik, míg a nők csupán 2 százaléka. Csakhogy ez az arány egyáltalán nem ilyen Olaszországban, ahol szerdáig 7503 embert ölt meg a COVID-19, így - bár ez a szokás nyilván nem túl előnyös egy tüdőt támadó vírus elleni harcban - egyre kevésbé valószínű, hogy tényleg a cigaretta miatt hal bele több férfi a betegségbe.

Szóba került az is, hogy a két nem eltérő  szokásai okozhatják a különbséget, a férfiak ugyanis hajlamosabbak kihagyni a kézmosást, vagy ha meg is mossák, nem nagyon használnak szappant. Emellett ritkábban mennek orvoshoz a bajaikkal és nem annyira szeretik megfogadni az egészségügyi tanácsokat.

De ezt is kezdik elvetni, és egyre több tudós hajlik afelé, hogy biológiai okok álnak a jelenség hátterében. Egy korábbi kutatás rámutatott, hogy számos fertőzésre, így a hepatitis C-re vagy a HIV-re a férfiak veleszületett immunválasza gyengébb. Az egereken végzett kísérletek azt mutatják, ez az új típusú koronavírusra is igaz lehet. Gyanakodnak még a hormonokra és a génekre is.

Az antitest-kísérletek, amelyeket az egész világon végeznek, valószínűleg ezek eredményeitől okosabbak leszünk ebben a kérdésben is.