Több férfit visz el a koronavírus, mint nőt, de még nem értik, miért

 A járvány kezdete óta megfigyelt jelenség, hogy a koronavírus több férfi, mint nő halálát okozza. Ez az összes érintett országban így van, ami csak fokozza a rejtélyt, hogy vajon miért? 

A Guardian arról ír, hogy míg csak Kínában volt járvány, azt feltételezték, talán a dohányzás állhat a háttérben, ugyanis az országban a férfiak majdnem fele dohányzik, míg a nők csupán 2 százaléka. Csakhogy ez az arány egyáltalán nem ilyen Olaszországban, ahol szerdáig 7503 embert ölt meg a COVID-19, így - bár ez a szokás nyilván nem túl előnyös egy tüdőt támadó vírus elleni harcban - egyre kevésbé valószínű, hogy tényleg a cigaretta miatt hal bele több férfi a betegségbe.

Szóba került az is, hogy a két nem eltérő  szokásai okozhatják a különbséget, a férfiak ugyanis hajlamosabbak kihagyni a kézmosást, vagy ha meg is mossák, nem nagyon használnak szappant. Emellett ritkábban mennek orvoshoz a bajaikkal és nem annyira szeretik megfogadni az egészségügyi tanácsokat.

De ezt is kezdik elvetni, és egyre több tudós hajlik afelé, hogy biológiai okok álnak a jelenség hátterében. Egy korábbi kutatás rámutatott, hogy számos fertőzésre, így a hepatitis C-re vagy a HIV-re a férfiak veleszületett immunválasza gyengébb. Az egereken végzett kísérletek azt mutatják, ez az új típusú koronavírusra is igaz lehet. Gyanakodnak még a hormonokra és a génekre is.

Az antitest-kísérletek, amelyeket az egész világon végeznek, valószínűleg ezek eredményeitől okosabbak leszünk ebben a kérdésben is.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér