Nagyot ugrott a budapesti autóforgalom a kijárási korlátozások hírére a Waze statisztikái szerint

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Egy a Waze útvonaltervező adatait feldolgozó weboldal statisztikái szerint pénteken a nap átlagában 20-30 százalékkal, egyes időszakaiban 60 százalékkal autóztak többen Budapesten, mint csütörtökön. 

Illetve a hét összes többi napjához képest is, mert az autóforgalom a héten egyenletesen alacsony szintre állt be. 

Míg a csütörtökki csúcsidőszakokban 5 ezernél valamivel több Waze-felhasználó autózott a városban, pénteken 8278-nál volt a csúcs.

Bár az egyébként is jellemző, hogy pénteken többen autóznak, mint a hétköznapokon, ezúttal különösen markáns volt az ugrás. Elképzelhető, hogy ez összefüggésben van a kijárási korlátozások bejelentésével. Nemrég írtunk arról, hogy Párizsból és agglomerációjából néhány nap alatt 1,2 millió ember “tűnt el”, vagyis költözött vidékre, amikor március közepén bejelentették az ottani kijárási tilalmat. A francia jelenséget mobiltelefon-használati statisztikák leplezték le.

Az sem kizárt, hogy a növekedés oka a bevásárlási kedv megugrása, bár a friss rendelkezések nem korlátozzák az élemiszervásárlást.

A Waze statisztikáiból irtó markánsan látszik, hogy a járvány miatti életmódváltozás milyen radikálisan csökentette a budapesti autóforgalmat. Az elmúlt 2 hónap napi maximumértékeit összehasonlítva például azt látjuk, hogy a 20 ezer körüli napi maximumértékek nagyjából a negyedükre, 5 ezer párszázas szintre zuhantak vissza.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó