Online tüntetést szerveznek vasárnap estére a felhatalmazási törvény ellen

2020 március 29., vasárnap 13:20

Már 100 ezer fölött jár az úgynevezett felhatalmazási törvény elleni petíció aláíróinak száma. Ezt többek között Kaltenbach Jenő és Majtényi László volt ombudsmanok,  Mellár Tamás és Hadházy Ákos országgyűlési képviselők, Magyar György és Matlák Gábor ügyvédek, Szepesházi Péter volt bíró, alkotmányjogászok és civilek kezdeményezték.

Erre a petícióra hivatkozva szervez tiltakozást az aHang aktivista oldal. A vasárnap este 8-ra meghirdetett, délelőtti közzététele óta eddig 4 ezer „résztvevőt” megmozgató Online tüntetés a (maradék) szabadságért! leírása szerint:

„Most nem mehetünk utcára, hogy több tízezren személyesen is kifejezzük: nem adhatunk örökre szóló, korlátlan felhatalmazást a kormánynak! Ezért jöjjünk össze itt, fél órára az online térben és mutassuk meg magunkat!”

A 30 percesre tervezett demonstráción felszólal: 

  • Róna Péter közgazdász
  • Pardavi Márta, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke 
  • Fullajtár Andrea színész
  • Horgas Péter látványtervező, civil aktivista 
  • Lattmann Tamás nemzetközi jogász és 
  • Lang Györgyi énekes, műsorvezető

Az aHang, amely nemrég 6 milliót gyűjtött a Vöröskeresztnek, azt írja közleményében, hogy „egy ilyen helyzetben felelős civil szervezetként, állampolgárként a kormány járványügyi szakemberei által megfogalmazott ajánlások kommunikálásával, a megbízható szervezetek anyagi, erkölcsi támogatásával kéne csak foglalkoznunk.”

Ehelyett, illetve emellett azonban most tiltakozni kell a törvény ellen, amely „korlátlan időre lehetőséget ad a kormánynak a politikai, kulturális, gazdasági, civil szférák és általában a teljes magyar életvitel korlátlan befolyásolására” - írják.

A felhatalmazási törvényt ebben a cikkben igyekeztünk a lehető legalaposabban és legárnyaltabban elemezni.