Bulgáriában is kötelező már a szájmaszk

Egészségügy
2020 március 30., 17:07

A bolgár egészségügyi miniszter rendeletet írt alá a szájmaszkok kötelező viseléséről a köztereken. „Mindenkinek egészségügyi védőmaszkot kell viselni, aki bel- vagy kültéri köztéren tartózkodik. Az ebben a rendeletben foglalt intézkedések célja a Covid-19 járvány megfékezése, ami országosan és világméretekben súlyos közegészségügyi veszélyhelyzetet jelent” – áll a jogszabály indoklásában. A rendelet az előírások ellen vétőket 5000 leva (913 ezer forint) bírsággal rendeli sújtani. Bulgáriában 359-en fertőződtek meg, nyolcan meghaltak, tizenheten felépültek.

Mike Ryan, a WHO ügyvezető igazgatója ma azt mondta: „Nincs arra konkrét bizonyíték, hogy a maszkok viselése potenciális haszonnal járna a lakosság számára. Sőt, néhány bizonyíték éppen az ellenkezőjét javasolja a helytelen használat vagy illeszkedés miatt.” Ryan arról is beszélt, hogy globális hiány van maszkokból és egyéb orvosi eszközökből. Ami van, azokat a frontvonalban küzdő egészségügyi dolgozóknak kell eljuttatni. „Szörnyű belegondolni abba, hogy nekik nincs maszkjuk.”

Orbán Viktor a Parlamentben azt mondta, el tudná rendelni, hogy kötelező legyen a maszkviselés, de kérdéses, hogy lenne-e foganatja. Emlékeztetett, hogy van olyan ország, ahol kötelező hordani (Csehország, Szlovákia, most már Szlovénia), de a boltokban közben nem lehet elérni maszkokat, mindenkinek magának kell elkészíteni azokat. „Nem hiszem, hogy ez Magyarországon működne” – mondta.

Az országos tisztifőorvos szerint csak egészséges ember hordjon maszkot, mert a nem megfelelő viselet akár árthat is. Attól is tartanak, hogy ha felvásárolják az emberek a készleteket, az egészségügyi dolgozóknak nem jut. Orbán azt mondta, minden eszközt az egészségügy számára halmoz fel a kormány, hogy a tömeges megbetegedés időszakára elengedő álljon készenlétben.

„Magánszemély csak magánforgalomból tud beszerezni, vagy készít magának, mint ahogy ezt én is tettem, otthon, a szükség esetére” – mondta. (Orbán maszkban a járvány kirobbanása óta nem volt látható.) „Akkor tudok egy szabályt bevezetni kényszerítőerővel, ha a betartásának meg tudom teremteni a feltételeit. Ma nem tudom garantálni a magyaroknak, hogy lesz annyi maszk az országban, amit patikai forgalomban megtudnak vásárolni. Ezért kérem őket, hogy viseljenek maszkot, de nem garantálni ennek a föltételeit, és ezért elő sem írhatom kötelezettségként. Így állunk” – mondta.

Szlovéniában rabokat engednek szabadon

Szlovéniában a járvány elleni védekezés jegyében több mint 200 elítéltnek nem kell visszatérnie a szlovén börtönökbe. Lilijana Kozlovic igazságügyi miniszter elmondta, mindenkit, aki ideiglenesen elhagyhatta a büntetés-végrehajtási intézetet, biztonsági ellenőrzésnek vetettek alá, és nem áll fenn a veszélye, hogy újra bűncselekményt követnének el. Ideiglenesen 68 fogvatartott kapott eltávozási engedélyt, 15-en pedig idő előtt szabadulhattak. Közel 130 elítéltet – akik a börtönvezetés engedélyével már korábban eltávozáson voltak – két héttel ezelőtt értesítettek arról, hogy addig nem kell visszatérniük a börtönbe, amíg a járvány el nem csendesedik. Olyan elítéltekről van szó, akik nem veszélyesek a környezetükre, és főleg gazdasági bűncselekményeket követtek el, amiket be is ismertek.

Magyarországon a Magyar Helsinki Bizottság hasonló javaslatára Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára azt mondta: a Helsinki Bizottság azon dolgozik, hogy a bűnözők ne kerüljenek rács mögé. (via MTI)