Orbán szerint csak azért nem kötelező a maszkviselés, mert nincs elegendő az országban

POLITIKA
2020 március 30., 14:13

Két olyan kérdést tett fel, „amikkel magam is nagyon sokat foglalkozom, és sokat is gondolkodok rajta”, kezdte a válaszát a jobbikos Lukács Lászlónak a miniszterelnök a hétfői parlamenti ülésen.

1. A járvány lefutása 

Három munkacsoportot kért fel, hogy készítsen elemzéseket, egy klinikai járvánügyit, egy matematikait, és egy hatósági járvánügyit, mondta Orbán Viktor.

De a három csoport elemzése "még soha nem vágott egy nyomba egyik este sem"

- tette hozzá. Szerinte ebből jól látszik, hogy milyen nagy a bizonytalanság a járvány lefutásának megítélésében.

"Ezért én is úgy dolgozom, csinálom az akcióterveket, irányítom az operatív törzset, és a készletgazdálkodásra is úgy hozok döntéseket, hogy igyekszünk a járványt  lassítani. (..) Azon dolgozom, hogy mikor elérkezik az a pillanat, mikor tömegessé válik a járvány és a nagy nyomás nehezik a magyar egészségügyre, akkor az kibírja. Legyen ott elegendő eszköz és ember"

- jelentette ki.

2. Az orvosok megbetegedéséről

"Lesznek orvosaink, akik szerintem nem halnak meg, mert a 65 évnél idősebb orvosainkat nem engedjük a járvány közelébe. Akik meg fognak betegedni, azok helyére a rezidenseket fogjuk beállítani," mondta Orbán. Náluk a ráképzés már elkezdődött, hogy bevethetőek legyenek. A miniszterelnök hozzátette:

"ez egy katonai akcióterv szerint zajlik. Nagyon remélem, hogy mikor a válság csúcsához érünk, és a nyomás nagy lesz, képesek leszünk azt kibírni.” 

+1 Kötelező szájmaszkviselés 

El tudná rendelni, hogy kötelező legyen a maszkviselése, de kérdéses, hogy lenne-e foganatja, mondta. Emlékeztetett, hogy van olyan ország ahol kötelező hordani (Csehország, Szlovákia, most már Szlovénia), de a boltokban közben nem lehet elérni maszkokat, mindenkinek magának kell elkészíteni azokat. 

"Nem hiszem, hogy ez Magyarországon működne"

- mondta. 

Az országos tisztifőorvos szerint csak egészséges ember hordjon maszkot, mert a nem megfelelő viselet akár árthat is. Attól is tartanak, hogy ha felvásárolják az emberek a készleteket, az egészségügyi dolgozóknak nem jut. 

Orbán is azt hangsúlyozta, hogy ma minden eszközt az egészségügy számára halmoz fel a kormány, hogy a tömeges megbetegedés időszakára elengedő álljon készenlétben. 

„Magánszemély csak magánforgalomból tud beszerezni, vagy készít magának, mint ahogy ezt én is tettem, otthon, a szükség esetére”

- tette hozzá. Maszkban mondjuk a járvány kirobbanása óta nem volt látható Orbán, Szijjártó Péter mintha sportot is űzne ebből

"Akkor tudok egy szabályt bevezetni kényszerítőerővel, ha a betartásának meg tudom teremteni a feltételeit." 

"Ma nem tudom garantálni a magyaroknak, hogy lesz annyi maszk az országban, amit patikai forgalomban megtudnak vásárolni. Ezért kérem őket, hogy viseljenek maszkot, de nem garantálni ennek a föltételeit, és ezért elő sem írhatom kötelezettségként. Így állunk."