Putyin orvosi felszerelést szállító orosz katonai gépet küldött az USA-ba, Trump a segítséget köszönettel elfogadta

külföld
2020 március 31., 17:41

Még kedden egészségügyi berendezéseket és védőfelszerelést szállító orosz katonai repülőgép indulhat útnak az Egyesült Államokba – közölte Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a TASZSZ hírügynökség jelentése szerint.

Peszkov elmondta, hogy a nap folyamán technikai egyeztetés folyt a gépről. A segélyszállítmányról Vlagyimir Putyin orosz és Donald Trump amerikai elnök hétfői telefonbeszélgetésén esett szó. A szóvivő azt mondta:

„Az orosz fél a súlyos amerikai járványügyi helyzetre való tekintettel segítséget ajánlott fel orvosi berendezések és védőeszközök formájában. Trump köszönettel elfogadta ezt a humanitárius természetű segítséget.”

Peszkov azt mondta, a két elnök megállapodásának megvalósítása során az a benyomás alakult ki, hogy amerikai részről egyesek „minimum nem segítették” a technikai kérdések operatív megoldását. A szóvivő fontosnak érezte megjegyezni, hogy az Egyesült Államoknak felajánlott segítséggel Putyin „abból indul ki, hogy amikor az amerikai orvosieszköz- és anyaggyártók felpörögnek, akkor szükség esetén ezt a segítséget ők is tudnák majd viszonozni”.

photo_camera Fotó: Kremlin Press Office/Anadolu Agency

Peszkov azt mondta, együttműködés alakult ki Oroszország és Kína között is: „Most, amikor ez a helyzet kivétel nélkül mindenkit érint és globális természetű, nincs alternatívája a közös cselekvésnek a partnerség és a kölcsönös segítségnyújtás szellemében.”

Trump hétfői washingtoni sajtótájékoztatóján említette, hogy az USA a koronavírus-járvány elleni harcban segítséget kap Oroszországtól és Kínától. (MTI)