Karantén alá vontak egy görögországi menekülttábort, mert húsz koronavírus-fertőzöttet találtak

külföld
2020 április 02., 08:11

A koronavírus-járvány különösen nagy veszélyt jelent az olyan sérülékeny csoportokra, mint a menedékkérők, akik többnyire zsúfolt menekülttáborokban töltik a mindennapjaikat. Görögországban már látszik is, milyen gyorsan terjed a fertőzés ilyen környezetben, a háromezer fős Ritsona menekülttáborban ugyanis húsz embernek lett pozitív a tesztje, írja a Guardian.

A táborban azután kezdtek tesztelni, hogy egy nőről kiderült, elkapta a koronavírust, miután a héten egy athéni kórházban szülte meg a gyermekét. A következő 14 napra lezárták a tábort, nem lehet sem belépni, sem elhagyni a helyszínt, és a környéken megerősítették a rendőri jelenlétet is. A közegészségügyi hatóság emberei is megérkeztek, akik további teszteket végeznek majd.

photo_camera A Ritsona tábor tavaly októberben, még az építkezés alatt Fotó: LOUISA GOULIAMAKI/AFP

A görög menekülttáborokban óriási a zsúfoltság, az égei-tengeri szigeteken összesen 40 ezer menedékkérő tartózkodik, köztük férfiak, nők és gyerekek is. Egyetlen leszboszi táborban 22 ezren vannak, ráadásul az alapvető higiéniás eszközök sem állnak rendelkezésre, ami óriási kockázatot jelent.