Ideiglenes kerékpársávokat festenek fel Budapesten a járvány idejére

2020 április 3., péntek 16:27

A Fővárosi Önkormányzat, vagyis Karácsony főpolgármester úgy döntött, hogy több fontos útvonalon ideiglenes kerékpársávokat létesítenek a járvány idejére, amivel “a fővárosiak munkába járását és a biztonságos közlekedést” kívánják segíteni. 

A Budapesti Közlekedési Központ és a Budapest Közút szakemberei már elkészítették a terveket, így a napokban elkezdődhet maga a felfestés. Az alapkoncepció az, hogy irányonként többsávos, fontos főútvonalakon alakítanak ki bringás sávokat, amire a durván felére zuhant autóforgalom ad lehetőséget.

Az első két érintett út a Bartók Béla és a Tétényi út. Az ezt követő szakaszokat a Fővárosi Önkormányzat a kivitelezés üteméhez igazítva, a megnyitott szakaszok tanulságait elemezve jelenti be és nyitja meg.

A fővárosnál egyelőre úgy kalkulálnak, hogy szeptemberig állhat fenn ez az ideiglenes állapot. De azt a lehetőséget nyitva hagyják, hogy ha a tapasztalatok kedvezőek lesznek, akkor az ideiglenes sávok egy része akár tartósan is megmaradjon.

Update: Vagy érdekes egybeesés, vagy az új fővárosi vezetés rugalmas hozzállását mutatja, hogy gyakorlatilag ugyanezt a lépést javasolta egy egy héttel ezelőtti fb-bejegyzésében Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója, a BKK egykori vezetője is. Vitézy a posztjában egyébként azt is felvetette, hogy az autóforgalom csökkenése miatt a gyalogosoknak is át lehetne adni egyes utcákat forgalmas környékeken, hogy az emberek ne kényszerüljenek egymás közelében tipródni.