Ideiglenes kerékpársávokat festenek fel Budapesten a járvány idejére

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

A Fővárosi Önkormányzat, vagyis Karácsony főpolgármester úgy döntött, hogy több fontos útvonalon ideiglenes kerékpársávokat létesítenek a járvány idejére, amivel “a fővárosiak munkába járását és a biztonságos közlekedést” kívánják segíteni. 

A Budapesti Közlekedési Központ és a Budapest Közút szakemberei már elkészítették a terveket, így a napokban elkezdődhet maga a felfestés. Az alapkoncepció az, hogy irányonként többsávos, fontos főútvonalakon alakítanak ki bringás sávokat, amire a durván felére zuhant autóforgalom ad lehetőséget.

Az első két érintett út a Bartók Béla és a Tétényi út. Az ezt követő szakaszokat a Fővárosi Önkormányzat a kivitelezés üteméhez igazítva, a megnyitott szakaszok tanulságait elemezve jelenti be és nyitja meg.

A fővárosnál egyelőre úgy kalkulálnak, hogy szeptemberig állhat fenn ez az ideiglenes állapot. De azt a lehetőséget nyitva hagyják, hogy ha a tapasztalatok kedvezőek lesznek, akkor az ideiglenes sávok egy része akár tartósan is megmaradjon.

Update: Vagy érdekes egybeesés, vagy az új fővárosi vezetés rugalmas hozzállását mutatja, hogy gyakorlatilag ugyanezt a lépést javasolta egy egy héttel ezelőtti fb-bejegyzésében Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója, a BKK egykori vezetője is. Vitézy a posztjában egyébként azt is felvetette, hogy az autóforgalom csökkenése miatt a gyalogosoknak is át lehetne adni egyes utcákat forgalmas környékeken, hogy az emberek ne kényszerüljenek egymás közelében tipródni.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér