18

Figyelem, felnőtt tartalom!

Az általad letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek a kiskorúakra káros hatással lehetnek.

Elhunyt gyermeke után nevezte el újszülött fiát Alan Kurdi apja

külföld
2020 április 12., 10:39
Abdullah Kurdi
photo_camera Abdullah Kurdi Fotó: YASIN AKGUL/AFP

A Migration Aid Facebook-oldalán számolt be arról, hogy fia született Abdullah Kurdinak, az elhunyt Alan Kurdi édesapjának, és a fiú bátyja után - és emléke tiszteletére - az Alan nevet kapta. 

Abdullah Kurdi feleségével és két gyermekével öt évvel ezelőtt fordult menedékkérelemhez Kanadában, de visszautasították, így 2015. szeptemberében egy csónakkal elindultak Görögország irányába, ám Törökország partjainál felborultak, a 3 éves Alan Kurdi pedig vízbe fulladt, és életét vesztette. 

A megrázó fénykép, amelyen a homokban fekvő Alan Kurdi látható, bejárta a világot, és a 2015-ös menekültválság szimbóluma lett. 

„...Nilüfer Demir képe évtizedek múlva visszatekintve jó eséllyel szerepel majd a korszak legnagyobb hatású képei között. (...) Európában ekkor tudatosult a krízis. A kontinens vezető politikusai egymásra licitálva fogadkoztak, hogy változtatni fognak, mert ez így nem mehet tovább. David Cameron brit miniszterelnök például egyszerre beszélt arról, hogy apaként mennyire megrázta a kép, és arról, hogy több menekültet kellene befogadniuk. De talán azt sem túlzás felvetni, hogy amikor egy nappal a címlapok megjelenése után, szeptember 4-én Angela Merkel azon gondolkodott, hogy Németország befogadja-e a Magyarországon bizonytalanságban tartott menekülteket, akkor a kép által felkorbácsolt közhangulat is szerepet játszott abban a híres döntésben” - emlékeztünk Alan Kurdira három évvel halála után. 

Brit lapok címlapjai 2015. szeptember 3-án
photo_camera Brit lapok címlapjai 2015. szeptember 3-án Fotó: Justin Talls / AFP

A Migration Aid segélyszervezet emlékeztet, hogy azt a három embercsempészt, akiknek közük volt Kurdi halálához, egy török bíróság három héttel ezelőtt 125 év börtönre ítélte - fejenként.