Öt lakó fertőződött meg egy zuglói idősotthonban

Egészségügy
2020 április 12., 11:52

Az Olajág Otthonok egyik zuglói intézményben öt lakó fertőződött meg - közölte a 444 kérdésére Szirmai Viktor főigazgató. Hozzátette, hogy még két munkatársuknak lett pozitív a tesztje, ők már az elmúlt tíz-tizennégy napban nem dolgoztak, ugyanakkor az összes többi munkavállaló tesztje negatív. A főigazgató nem szeretett volna feltételezésekbe bocsátkozni arról, hogyan jutott be a koronavírus az intézménybe. 

A főigazgató tájékoztatása szerint bár a hatóság nem rendelt el semmilyen, a korábbi gyakorlattól eltérő működést, 

elővigyázatosságból a fertőzöttek környezetében élő mintegy száztíz lakón - egy magánszolgáltatóval kötött szerződés keretében - elvégeztették a teszteket és a teszt minden esetben negatív lett.Az érintett lakókkal kapcsolatban álló dolgozókon és a velük kapcsolatban álló munkatársakon, mintegy további nyolcvan főn pedig folyamatosan végeztetnek több fordulós szűrővizsgálatot.

Az intézmény négy lakójánál tapasztaltak az elmúlt napokban olyan tüneteket, ahol a negatív eredményű tesztjeik ellenére kezdeményezték az ÁNTSZ-nél a szűrővizsgálat megismétlését. Állapotuk kielégítő, tüneteik jelenleg nem súlyosak, és jelenleg nem tudják biztosan, hogy azok esetleg a vírustól erednek vagy sem.

A zuglói Tisztifőorvos és munkatársa április 10-én, Nagypéntek este, több órás ellenőrző vizsgálatot  tartott a zuglói intézményeinkben és az otthonainkat rendben találta. Intézkedéseink, óvó- és védőfelszereléseink, illetve működésünk - a hatóságok által jegyzőkönyvbe is foglaltan -mindenben megfelelnek a jogszabályok és a különleges körülmények által megkövetelt rendkívüli feltételeknek” -írta a főigazgató. Az Olajág Otthonok üzemeltetője az  Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség. Az Olajág Otthonok kilenc intézményéből négy működik a XIV. kerületben. Ezek közül az egyikben észlelték most a fertőzést. 

Mára már az ország több idősotthonában is találtak koronavírussal fertőzött betegeket: