Juncker szerint az európai vezetők túl puhák Orbánnal szemben

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Jean-Claude Juncker tavaly vonult vissza az Európai Bizottság éléről. A nyugalmazott elnök a Politico.eu-nak nyilatkozott hétfőn a koronavírus EU-s kezeléséről, és ebben kitért a magyar helyzetre is.

Szerinte utódja, Ursula von Der Leyen, és a többi európai ország vezetője is lehetett volna határozottabb a magyar felhatalmazási törvény kritizálásakor. Juncker szerint elfogadhatatlan, hogy a magyar kormány világos határidő nélkül, rendeletekkel kormányozhat. 

Jean-Claude JunckerFotó: Dursun Aydemir/Anadolu Agency

Juncker szerint itt lett volna az idő, hogy az EU-s vezetők "terítsék a lapjaikat", és a hivatalos nyilatkozatokban ne csak általánosságban aggódjanak a törvény miatt, hanem konkrétan nevezzék meg Magyarországot. (A magyar kormány ki is használta, hogy több mint egy tucat kormány csak általános aggodalmát fejezte ki a járvány idején jogállamiságot csorbító intézkedések ellen, és csatlakozott a holland kormány honlapján megjelent, erről szóló nyilatkozathoz.) 

Ugyanakkor Juncker azt is elismerte, hogy Magyarország megnevezése alapvetően nem változtatott volna a helyzeten, de szerinte fontos gesztus lett volna. (politico)

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót
Kapcsolódó