Trolldiplomácia a maximumon: A magyar kormány is csatlakozott a jogállamiságot védő európai nyilatkozathoz

politika
2020 április 02., 15:25

Magyarország is csatlakozik az uniós tagállamok nyilatkozatához - kezdődik az Igazságügyi Minisztérium oldalán csütörtök este kiadott közlemény.

Az említett nyilatkozat szerda este jelent meg, először 13 nyugat-európai kormánytól (azóta többen is csatlakoztak), és arról szólt, hogy

vészhelyzetre hivatkozva sem lehet fellépni a jogállamiság és a szabad sajtó ellen.

A nyilatkozat szövege egyértelműen utalt a magyar felhatalmazási törvényre (pl. az aláírókat mélyen aggasztja, hogy egyes elfogadott vészhelyzeti intézkedések a jogállamiság, a demokrácia és az alapvető jogok alapelveinek megsértésének veszélyét hordozzák), de egyszer sem mondták ki nyíltan, hogy a magyar kormány lépéseiről szól.

Így pedig a magyar kormány trolldiplomáciai ellentámadásba lendült, és maga is csatlakozott hozzá.

„A rendkívüli intézkedéseket ugyanis csak a feltétlenül szükségesekre kell korlátozni, arányosnak és ideiglenes jellegűnek kell lenniük, rendszeres felülvizsgálatnak kell alávetni ezeket, és tiszteletben kell tartsák a fent említett alapelveket és a nemzetközi jogi kötelezettségeket. Ezen kívül nem korlátozhatják a szólásszabadságot és a sajtó szabadságát.

Az aláíró kormányok szerint közösen, az európai alapelvek és értékek mellett kiállva kell túljussunk ezen a válságon, épp ezért támogatják az Európai Bizottság kezdeményezését, hogy vizsgálják meg minden tagállam rendkívüli intézkedéseit, illetve azok végrehajtását, illetve felkérik az Általános Ügyek Tanácsát, hogy ha szükségesnek látják, foglalkozzanak a kérdéssel” - állítja most már a magyar kormány is.

Csütörtökön Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke azt mondta, egyes intézkedések túl messzire mennek, különösen a magyarországi helyzet ad okot aggodalomra. 13 tagpárt pedig a Fidesz kizárását kérte a Néppártból. Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár szerint politikai boszorkányüldözés zajlik Magyarország ellen.