Az Európai Bizottság elnökét nagyon aggasztja a magyarországi helyzet

politika
2020 április 02., 09:09

„Attól tartok, egyes intézkedések túl messzire mennek, különösen a magyarországi helyzet ad okot aggodalomra” - mondta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke csütörtökön a hét elején elfogadott felhatalmazási törvényről és a rémhírterjesztéssel kapcsolatos szabályozásról. (Utóbbiról ebben a cikkben írtunk).

Szerinte az ilyen veszélyhelyzeti intézkedéseknek arányosaknak kell lenniük, nem szabadna határozatlan időre szólniuk, és „nagyon fontos, hogy rendszeres ellenőrzésnek vessék alá őket”, idézi őt a Reuters.

A határozatlan időre szóló felhatalmazási törvényt vizsgálni fogja az Európai Bizottság, és szerdán 13 nyugat-európai kormány is közös nyilatkozatot adott ki arról, hogy veszélyhelyzet idején sem lehet fellépni a jogállamiság és a szabad sajtó ellen. A törvényre a világsajtó is felkapta a fejét.

Szerdán az osztrák közszolgálati médiában hatszor tették fel a kérdést Varga Judit igazságügyi miniszternek, miért nincs határideje a rendkívüli felhatalmazásnak. A törvényről szóló részletes elemzésünket itt olvashatja.