Kásler Miklós által elbocsájtott főigazgatójuk mellett tüntettek egy budakeszi kórház dolgozói

Egészségügy
2020 április 13., 12:04

Hétfő délben tüntetést tartottak az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet orvosai és ápolói, a kórház Budakeszin lévő főépülete előtt. A spontán demonstráció résztvevői, mintegy száz fő, egymástól a járvány idején indokolt távolságot tartva, maszkban tüntettek.

A tüntetés elsősorban tiltakozás volt, mert Kásler Miklós miniszter elbocsátotta a kórház főigazgatóját, Cserháti Pétert. A hivatalos indoklása szerint nem szabadított fel ágyakat a koronavírusos betegeknek, holott előírta, hogy az OORI-ban szerdáig 200 üres ágynak kell lennie.

A kórház dolgozói szerint a náluk ápolt betegeket nem lehet hazaküldeni, vagy máshova vinni, mert olyan speciális kezelést kapnak, ami máshol nem elérhető. A tüntetés szónokai szerint maradandó károsodást okoz a betegeknél a kezelés megszakítása, sőt, egyikük úgy fogalmazott, hogy "ezek embertelen gyilkosok"- utalva arra, hogy a betegek elküldése akár életekbe is kerülhet. A Munkások Újsága fotókat is közölt a tüntetésről, ezeken táblák is látszanak, amelyeken a kórház a főigazgató visszavételét követelik. 

Tüntetők a kórház előtt.
photo_camera Tüntetők a kórház előtt. Fotó: Munkás Újsága Online

A kórház egyik munkatársa lapunkhoz eljuttatott üzenetében azt állítja, hogy nem igaz, hogy a főigazgató nem teljesítette a kormány utasítását, mert a kórház két pavilonjának kiürítését megkezdték, és ott máris vannak koronavírusos betegek. Szerinte az volt a problémája a kormánynak a főigazgatóval, hogy saját hatáskörben tesztelt más kórházakból áthozott betegeket, akik közül volt, aki fertőzöttnek bizonyult. Forrásunk szerint ugyanez volt a fő bűne a székesfehérvári kórházból kirúgott igazgatónak is, aki intézménye összes dolgozóját leteszteltette, szintén saját hatáskörben.

A kórház egy Indexnek nyilatkozó munkatársa az lehetett a kormány baja a főigazgatóval, hogy "a végsőkig védte a betegeket", ne kelljen megszakítani a kezelésüket, de közben így is felszabadított ágyakat a megfelelő számban.