Hiába tiltakoztak a szakszervezetek, máris benyújtották a kulturális dolgozók életét átformáló javaslatot

KULTÚRA
2020 április 15., 07:02

Benyújtotta a kormány a parlamentnek azt a törvénymódosító javaslatot, amely november elsejétől elvenné a kulturális dolgozók közalkalmazotti státuszát. Ahogy korábban beszámoltunk róla, az Emberi Erőforrások Minisztériuma mindössze a hosszú hétvégét hagyta az illetékes szakszervezetnek, hogy véleményezze a tervet.

Az eredeti verzió szerint a módosítás nem vonatkozott volna a VERITAS Történetkutató Intézetre, a most benyújtott javaslat viszont ezt már nem tartalmazza.

A módosítás szerint a dolgozók munkabére a jogviszony átalakítása után sem lehet alacsonyabb annál, amekkora összegre „közalkalmazott illetményként –ideértve a fizetési osztály és a fizetési fokozat szerint megállapított illetményt, az illetménykiegészítést, az illetménypótlékot és a rendszeres keresetkiegészítést –2020. október 31-én jogosult lenne”. A szerződést október 31-ig kellene megkötni.

A parlament honlapjára feltöltött indoklásban megjelent az is, hogy a kormány ezzel párhuzamosan „a művészeti szervezeteknél, a közművelődési intézményeknél és a közgyűjteményeknél” 6 százalékos béremelést biztosít a közalkalmazotti státuszból kilépő dolgozóknak 2020. január 1-jéig visszamenőleg.

photo_camera Letakart monitorok az új koronavírus-járvány terjedését megelõzõ óvintézkedés miatt ideiglenesen bezárt Balassi Bálint Megyei Könyvtárban, Salgótarjánban Fotó: Komka Péter/MTI/MTVA

Kedden a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF), az Értelmiségi Szakszervezetek Szövetsége (ÉSZT), a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája (LIGA Szakszervezetek), a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) és a Munkástanácsok Országos Szövetsége (MOSZ) is kérte, hogy ne tárgyalják a törvényt, amíg véget nem ér a koronavírus miatt elrendelt veszélyhelyzet, és lehetőség nem nyílik a részletes társadalmi vitára.

A Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete hétfőn azt közölte, hogy ha megvalósul a javaslat, „az a kulturális szolgáltatások utolsó vacsorája lesz”. Szerintük eddig is alul fizették a kulturális szféra dolgozóit, de legalább kompenzálta őket valamennyire néhány juttatás, és a közalkalmazottaknak járó biztonság és kiszámíthatóság.

A közművelődési dolgozók januárban az alacsony fizetések miatt tiltakoztak.